Podnebna konferenca v naftni deželi: polom ali priložnost? (VIDEO)

Svet 09. Dec 202309:26 1 komentar

Na gostiteljico letošnje podnebne konference letijo kritike, da za to vlogo kot naftna država ni primerna. Združeni arabski emirati pa se radi pohvalijo, da so v dobrem desetletju delež BDP od fosilnih goriv znižali z 80 na 30 odstotkov. So kritike torej upravičene in ali je res tako pomembno, kje poteka podnebna konferenca?

V Dubaju pravkar poteka letošnja podnebna konferenca COP28. Država gostiteljica, Združeni arabski emirati (ZAE), je deležna številnih kritik, ker naj kot naftna država ne bi bila primerna za to vlogo.

Še bolj ostri so kritiki do predsedujočega konferenci Sultana al Džaberja, ki je tudi direktor državnega naftnega podjetja Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc). “Industrija fosilnih goriv je veliko učinkovitejša pri tem, da na svojo stran pridobiva politike, kot je pri zajemanju izpustov. Fosilna industrija je ugrabila podnebno konferenco,” je ta teden v Dubaju dejal nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore, ki je danes okoljevarstvenik. “Izdali so zaupanje javnosti, ko so za predsedujočega COP postavili direktorja ene največjih in najbolj neodgovornih naftnih družb na svetu,” je bil oster Gore.

Pa je res tako pomembno, kdo gosti vsakoletno podnebno konferenco? Emirate so za gostiteljico COP soglasno izbrale azijske države, ki so bile letos na vrsti. Džaber vse kritike zavrača, v ZAE pa se radi pohvalijo, da fosilna goriva predstavljajo le še 30 odstotkov njihovega BDP, v Dubaju zgolj en odstotek. Še leta 2010 je bil ta delež več kot 80-odstoten. Večino prihodkov danes ustvarijo s turizmom, nepremičninami in financami. Zaradi nizkih davkov (dohodnine ne poznajo, DDV pa je 5-odstoten) se denar v Dubaju hitro obrača.

Emirati imajo sedme največje zaloge nafte in zemeljskega plina na svetu, a pospešeno vlagajo v sončno, pa tudi jedrsko energijo. So kritike, še posebej s strani ZDA, upravičene? Kaj pravijo podnebni pogajalci in kakšen bi lahko bil izplen konference?

Več boste izvedeli v zgornjem videu.

Pot na podnebno konferenco v Dubaj (COP28) je financirana iz Sklada za podnebne spremembe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje