Na podnebnih protestih v Bruslju več deset tisoč protestnikov

Svet 11. Okt 202108:04 > 08:59 0 komentarjev
Podnebni protest v Bruslju
Yves Herman/REUTERS

V Bruslju se je v nedeljo več deset tisoč ljudi udeležilo podnebnega protesta, na katerem so zahtevali odločno ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Po navedbah policije se je protestov udeležilo najmanj 25.000 protestnikov, po navedbah organizatorjev pa jih je bilo več kot 70.000.

Pohod protestnikov je potekal od severne bruseljske železniške postaje do parka Cinquantenaire. “Čas je za sistemske spremembe z radikalnimi ukrepi. Gre za preživetje človeštva,” je za televizijo VRT povedala podnebna aktivistka Anuna De Wever.

Približno 80 aktivističnih skupin, združenih v t. i. podnebno koalicijo, je pozvalo k protestu, na katerega so prišli tudi belgijski politiki. “Podnebje je socialnoekonomska zgodba. Zdaj se moramo zavzeti za podnebje, računa ne bi smela plačati moja generacija,” je opozoril Conor Rousseau, vodja flandrijske socialdemokratske stranke Vooruit.

Protest je pridobil dodaten pomen po julijskih uničujočih poplavah v Belgiji, ki so terjale več življenj. “Politiki umirajo od starosti, Rosa je umrla zaradi podnebnih sprememb,” so protestniki na enem od transparentov opozorili na usodo 15-letnice, ki je julija umrla v poplavah.

Protest je potekal nekaj tednov pred mednarodnim podnebnim vrhom COP26 v Glasgowu, na katerem bodo vlade skušale sprejeti nadaljnje zaveze na področju blaženja podnebnih sprememb za zmanjševanje emisij za omejitev segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!