Na poljski meji še naprej napeto: v kratkem prve vrnitve v Irak

Svet 15. Nov 202110:53 > 14:29 0 komentarjev
Poljska
Irek Dorozanski/DWOT/REUTERS

Prebežniki, večinoma so iz bližnjevzhodnih držav, še vedno ostajajo ujeti na meji med Poljsko in Belorusijo. Iz Bagdada so sporočili, da bodo v četrtek izvedli prvi repatriacijski let za svoje državljane, ki si želijo vrniti v domovino. Medtem naj bi zunanji ministri EU danes dosegli dogovor o razširitvi sankcij zoper Belorusijo, ki ji očitajo izkoriščanje beguncev in migrantov za ustvarjanje pritiska na zunanji meji Unije.

Razmere na meji med Poljsko in Belorusijo se še ne umirjajo. Na obmejnem območju ostaja ujetih več tisoč ljudi: medtem ko so gozdovi na poljski strani meje zahtevali že vsaj osem življenj, so nevladniki sporočili, da so rešili brata iz Sirije, ki so ju po več dneh v gozdu odpeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Iz posnetkov, ki jih je danes objavilo poljsko obrambno ministrstvo, je razvidno, da se večja skupina migrantov zbira pred zaprtim mejnim prehodom med Poljsko in Belorusijo Kuznica. Po besedah namestnika notranjega ministra Macieja Wasika je na mejnem prehodu več tisoč migrantov, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Tudi beloruska stran je poročala, da se je velika kolona migrantov odpravila proti poljski meji. Ob tem so poudarili, da so se migranti organizirali sami, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Iraška vlada je medtem sporočila, da za ta četrtek pripravlja prvi repatriacijski let za svoje državljane, ujete na območju ob poljsko-beloruski meji. “Za tiste, ki se želijo prostovoljno vrniti v domovino, bo Irak prvi let iz Belorusije organiziral 18. novembra,” je ponoči za iraško televizijo povedal tiskovni predstavnik iraškega zunanjega ministrstva Ahmed al Sahaf.

Koliko ljudi se bo lahko v četrtek vkrcalo na let iz Minska v Bagdad, ni pojasnil. Je pa dejal, da so za zdaj na meji ustavili 571 iraških državljanov, ki so se pripravljeni “prostovoljno” vrniti domov, piše tiskovna agencija AFP. Med prebežniki so mnogi iz avtonomne iraške regije Kurdistan.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je zatrdil, da se begunci in migranti ne želijo vrniti v domovino. Kot je sporočil, jih je Belorusija pripravljena s svojo letalsko družbo Belavia prepeljati v Nemčijo, če zanje Poljska ne bo zagotovila “humanitarnega koridorja”.

Poljska vojska
DWOT/REUTERS

Prepovedi potovanj v Minsk

Irak je že avgusta ustavil redno letalsko povezavo z Minskom. Več kot teden dni sta prav tako zaprti beloruski diplomatski predstavništvi v Bagdadu in Erbilu, prestolnici Kurdistana. To je prihode Iračanov v Belorusijo zmanjšalo, a kot je pojasnil al Sahaf, številni še vedno prihajajo z letali iz držav, kot so Turčija, Združeni arabski emirati (ZAE), Katar in Egipt.

Turčija je v petek kot prva država po Iraku sporočila, da se je odločila državljanom Sirije, Iraka in Jemna prepovedati vkrcanja na letala za Belorusijo. Podobno potezo so povlekli tudi ZAE: tam so vkrcanje za letala za Belorusijo prepovedali osebam iz Afganistana, Sirije, Jemna in Iraka. Lete v Minsk je v soboto ustavil tudi zasebni sirski letalski prevoznik Cham Wings Airlines.

Begunci
REUTERS

Na mizi je razširitev sankcij

Zahodne države beloruskega predsednika Lukašenka obtožujejo hibridne vojne oziroma ustvarjanja krize na meji z EU. V povračilo na sankcije, ki jih je proti Belorusiji uvedla Unija, naj bi namreč pred meseci začel načrtno spodbujati in organizirati prihode bližnjevzhodnih prebežnikov v svojo državo, ki jih po prihodu nato množično prevažajo do meje s Poljsko, pa tudi Litvo in v manjši meri Latvijo.

Zunanji ministri EU bodo danes v Bruslju predvidoma potrdili razširitev pravnega okvira za sankcije proti posameznikom in podjetjem, ki bo omogočila kaznovanje odgovornih za izkoriščanje migrantov v Belorusiji v politične namene, a dogovora o konkretnih imenih še ne bo. Pričakuje se v prihodnjih tednih, za okoli 30 oseb in podjetij.

Poljska
Policja Podlaska/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!