Na Severnem Irskem potrdili zmago Sinn Fein, na vidiku že prvi zapleti

Svet 08. Maj 202216:24 0 komentarjev
Sinn Fein
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Na Severnem Irskem so uradni rezultati potrdili zmago nacionalistične stranke Sinn Fein na volitvah v regionalni parlament. Ker naj bi si nacionalisti in unionisti tudi v prihodnji vladi skladno z velikonočnim sporazumom iz leta 1998 delili oblast, bo pot do oblikovanja vlade predvidoma precej težka. Dober rezultat na volitvah je dosegla tudi sredinska stranka Zavezništvo, v kateri menijo, da je čas, da se konča igra med največjima strankama (DUP in Sinn Fein) okoli tega, kdo bo zasedel položaj predsednika ali podpredsednika vlade.

Prvič po okoli sto letih je stranka Sinn Fein, ki se zavzema za združitev Severne Irske z Irsko, osvojila večino sedežev v regionalnem parlamentu Severne Irske. V novi sestavi parlamenta bo imela 27 poslancev, probritanska Demokratična stranka unionistov (DUP) pa je osvojila 25 sedežev, je razvidno iz rezultatov, ki so jih objavili pozno v soboto.

Voditeljica Sinn Feina Michelle O’Neill, ki ima zdaj možnost sestaviti vlado, je že v soboto napovedala novo dobo za Severno Irsko in zdravo razpravo o tem, kako bi končali vladavino Združenega kraljestva.

Dober rezultat na volitvah je dosegla tudi sredinska stranka Zavezništvo, v kateri menijo, da je čas, da se konča igra med največjima strankama okoli tega, kdo bo zasedel položaj predsednika ali podpredsednika vlade, ter posledična hromitev dela regionalne vlade. Glede na rezultate so več kot podvojili svoje število sedežev in bodo imeli v novem mandatu 17 sedežev.

Na vidiku zapleti pri sestavljanju regionalne vlade

Do oblikovanja nove vlade bo verjetno minilo še nekaj časa. Po velikonočnem sporazumu iz leta 1998 se morata namreč največji stranki dogovoriti o skupni vladi, vendar so pri DUP že napovedali, da bodo oblikovanje vlade bojkotirali zaradi posebnega statusa Severne Irske po brexitu. Vodja DUP Jeffrey Donaldson je v intervjuju za nemško tiskovno agencijo dpa očital Evropski uniji in britanski vladi, da zlorabljata Severno Irsko za politične igre. Britanskega premierja Borisa Johnsona je pozval, naj prekine severnoirski protokol v sporazumu z EU po brexitu. “Počutimo se, kot da so nas pustili na cedilu, ko je britanska vlada pristala na sporazum,” je dodal.

Britanski pravosodni minister Dominic Raab je v odzivu ocenil, da je protokol ovira k stabilnosti v državi. Zagotovil je, da ni nič z mize glede popravkov protokola. Kritičen je, da predstavlja protokol veliko motnjo v ustavni integriteti Združenega kraljestva. “Točno to ogroža velikonočni sporazum in sedaj ga moramo popraviti,” je dejal za britanski BBC.

Glede na protokol je Severna Irska v zameno za to, da lahko ohrani mehko mejo z Irsko, morala uvesti nadzor blaga, ki potuje v ali iz drugih delov Združenega kraljestva.

Na rezultate volitev so se že odzvali v ZDA, kjer so pozvali k spoštovanju velikonočnega sporazuma. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ned Price je v soboto še dodal, da se veselijo sodelovanja z demokratičnimi partnerji na Severnem Irskem, Irskem in v Veliki Britaniji pri zagotavljanju miru, blaginje in stabilnosti v regiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!