Na severu Afganistana eksplodiralo v mošeji, polni vernikov

Svet 08. Okt 202114:02 > 15:24 0 komentarjev
Afganistan
Fotografija je simbolična (Foto: Jorge Silva/REUTERS)

V eksploziji med petkovimi molitvami v šiitski mošeji v afganistanskem mestu Kunduz je umrlo najmanj 50 ljudi, več deset pa jih je ranjenih, so sporočili viri v tamkajšnjih bolnišnicah. Nekateri mediji poročajo, da je v samomorilskem napadu umrlo najmanj sto ljudi.

Na severu Afganistana v mestu Hanabad (provinca Kunduz) je v šiitski mošeji odjeknila eksplozija. Po informacijah oblasti je šlo za samomorilski napad, je sporočil lokalni predstavnik oblasti v Kunduzu Matiulah Rohani. Po besedah visokega talibanskega uradnika je v njej umrlo več ljudi, poroča DW. Po poročanju tiskovnih agencij, ki navajajo vire v tamkajšnji bolnišnici, je umrlo najmanj 50 ljudi, več deset pa je ranjenih.

“Številni rojaki ranjeni”

“Danes popoldne je v mošeji naših šiitskih rojakov eksplodiralo, zaradi česar so številni naši rojaki mučeni in ranjeni,” je po Twitterju zapisal talibanski govorec Zabihulah Mudžahid. Dodal je, da so na kraj eksplozije poslali posebno enoto, ki bo dogodek preiskala.

Očividci so o glasnem poku poročali, ko so se pred mošejo zbirali za popoldansko molitev, še poroča DW. Eksplodiralo naj bi med molitvijo, ko je bila džamija polna vernikov.

Posnetki, ki jih je po Twitterju objavil medij Amaj News, temu pritrjujejo.

Odgovornosti ni prevzel še nihče

Številni so se zbrali pred bolnišnico, kjer objokujejo svoje svojce, vendar skušajo talibani preprečiti večja zborovanja. Posnetki s kraja dogodka kažejo prestrašene ljudi, ki so po eksploziji bežali po ulici. Šlo naj bi za najbolj krvavi napad, odkar so ameriški vojaki zapustili državo.

Za zdaj še ni jasno, kdo stoji za eksplozijo. Običajno pa napade na šiitsko skupnost v Afganistanu izvajajo predvsem pripadniki skrajne skupine Islamska država.

V zadnjih tednih so po poročanju DW v Afganistanu zaznali več bombnih napadov, med drugim je eksplodiralo v mošeji v Kabulu. Po poročanju N1 BiH pa gre za prvi bombni napad v provinci Kunduz, odkar so vodenje Afganistana prevzeli talibani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!