Poplave v BiH in na Hrvaškem, razmere se umirjajo

Svet 11. Dec 202210:12 > 17:35 0 komentarjev
poplave hrvaška
Elvir Mešanović/N1

V severnem delu Bosne in Hercegovine, ki ga je v zadnjih dneh zajelo obilno deževje, so popoldne zaradi poplav razglasili izredne razmere. Padavine so največ težav povzročile v Prijedoru in Sanskem Mostu, zemeljski plaz pa je terjal tudi smrtno žrtev. Močno deževje je prizadelo tudi dele Hrvaške. Razmere so se v nedeljo zvečer večinoma umirile.

Obilne padavine so v zadnji dneh povzročile poplave, zaradi katerih so v nedeljo razglasili izredno stanje v več krajih v bližini meje meje med Hrvaško in Bosno in Hercegovino. V obeh državah so narasle reke poplavile več naselij. Stanje se je v nedeljo zvečer večinoma umirilo.

Na Hrvaškem najhuje ob Sunji in Uni

N1 Zagreb poroča, da so izredno stanje razglasili ob rekah Sunja in Una. V Hrvatski Kostajnici, skozi katero teče Una, so bile angažirane vse enote civilne zaščite, pomagala pa je tudi vojska. Poplavljali set tudi Kolpa in Korana, zaradi katerih je zaprtih več cest.

Črpanje vode in druge intervencije gasilcev pa so bile potrebne tudi v glavnem hrvaškem mestu Zagreb in v nekaterih drugih hrvaških občinah.

Številni prebivalci Bjelovarja, Požege, Slavonskega Broda in Osijeka so zaradi posledic obilnega deževja poklicali na številko 112. Mnogim je namreč voda zalila kletne in poslovne prostore, poročajo pa tudi o številnih podrtih drevesih.

Okolico Zagreba, Siska, Varaždina in Gorskega kotarja je medtem pobelil sneg. Hrvaški hidrometeorološki zavod je v nedeljo napovedal snežne padavine, tudi po nižinah. V višje ležečih predelih pa naj bi po napovedih vremenoslovcev zapadlo tudi več kot 20 centimetrov snega.

poplave hrvaška
N1 Zagreb

Pod zemeljskim plazom našli truplo

V BiH so razmere najzahtevnejše na severu države in ob reki Sani, ki teče tudi skozi mesto Prijedor. Ob cesti med Bosanskim Novim in Prijedorom se je sprožil zemeljski plaz, ki je terjal smrtno žrtev. Truplo do danes našli delavci, ki so začeli s sanacijo plazu.

Najhuje je po poročanju medijev sicer v naselju Kozarska Dubica, ki leži južno od reke Save ob meji s Hrvaško. Na pomoč krajanom so prišli tudi pripadniki civilne zaščite Republike srbske. Župan občine Kozarska Dubica Radenko Reljić je sinoči razglasil izredne razmere na območju Dubiškega polja, potem ko se je voda razlila iz obvodnega kanala v mestu Svetinja.

N1 Sarajevo poroča, da imajo težave s poplavami v vseh mestih Unsko-sanskega kantona na severu BiH, še posebej pa v Bihaću, glavnem mestu tega kantona. Padavine so bile obilne predvsem v noči s sobote na nedeljo, na severu Bosne in Hercegovine pa je tudi danes obilno deževalo.

Za danes je sklican sestanek kriznega štaba civilne zaščite Bihaća, na katerem bodo odločali o akcijskem načrtu, analizirali dosedanja poročila s terena in presojali o morebitni razglasitvi naravne nesreče.

V kraju Draksenić je narasla reka prestopila protipoplavni nasip. “Po informacijah župana občine Kozarska Dubica je hudourniška reka prestopila nasip in začela poplavljati. Na terenu se izvajajo vse aktivnosti za zaščito človeških življenj in premoženja,” so sporočili iz civilne zaščite. Ob tem so še pozvali, da naj občani ne širijo dezinformacij in panike glede pokanja protipoplavnega nasipa.

Iz Banjaluke so v Kozarsko Dubico poslali stroj za polnjenje protipoplavnih vreč in okoli 10.000 vreč s peskom. Uprava civilne zaščite je sporočila, da trenutno obvladujejo razmere, v primeru poslabšanja pa bodo angažirali še dodatne ekipe.

Oglasil se je tudi predsednik Republike srbske Milorad Dodik, ki je sporočil, da je zaradi izrednih razmer ves čas v stiku s tamkajšnjimi lokalnimi oblastmi. “Pogovarjal sem se tudi z direktorjem civilne zaščite, da bi angažirali dodatne ekipe iz Banjaluke za pomoč ogroženim območjem,” je Dodik zapisal na Twitterju.

V Sanskem Mostu so po težki noči danes razglasili izredne razmere, potem ko sta zaradi obilnega deževja v preteklih dneh dve reki na tem območju prestopili bregove in poplavili številna naselja. Tamkajšnji mediji poročajo, da je voda vdrla v več kot 200 objektov.

Kot so poročali mediji, mnogi v BiH menijo, da so poplave hujše zaradi neočiščenih strug in kanalov.

poplave hrvaška
Elvir Mešanović/N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!