Na Škotskem izvolili novega premierja: napovedal je neodvisno Škotsko

Svet 27. Mar 202318:44 7 komentarjev
Humza Yousaf
Russell Cheyne/REUTERS

Na Škotskem so izvolili novega premierja in vodjo vladajoče stranke. To je postal Humza Yousaf, ki bo prisegel v sredo. V govoru po zmagi je napovedal, da bo Škotsko popeljal do neodvisnosti. Yousaf bo s 37 leti postal najmlajši premier Škotske doslej in prvi predstavnik etnične manjšine na tem položaju. 

Humza Yousaf je novi vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) in bo na položaju škotskega premierja nasledil Nicole Sturgeon, ki je svoj odstop po osmih letih na položaju napovedala sredi februarja. Yousaf je nazadnje opravljal funkcijo škotskega ministra za zdravje.

“Ljudje na Škotskem zdaj bolj kot kdaj koli prej potrebujejo neodvisnost in mi bomo generacija, ki bo neodvisnost zagotovila,” je v svojem zmagoslavnem govoru napovedal Yousaf, ki bo kot premier Škotske prisegel v sredo. Dodal je, da bo njegova prednostna naloga zaščita Škotov pred britansko krizo življenjskih stroškov in reforma javnih storitev.

“Prizadeval si bom voditi Škotsko in interese vseh naših državljanov, ne glede na vašo politično pripadnost,” je zatrdil in poudaril, da si bo prizadeval za konstruktivno sodelovanje z vlado v Londonu.

Glasovanja za izvolitev novega vodje SNP se je udeležilo 70 odstotkov članov stranke. Yousaf je v prvem krogu prejel 24.336 oziroma 48 odstotkov glasov, protikandidatki Kate Forbes in Ash Regan pa 20.559 oziroma 40 odstotkov in 5599 oziroma 11 odstotkov. V drugem krogu so člani SNP Yousafu namenili 26.032 oziroma 52 odstotkov glasov, Forbes pa 23.890 oziroma 48 odstotkov.

Britanski premier Rishi Sunak je v odzivu na Yousafovo izvolitev dejal, da se veseli sodelovanja z njim, a obenem zavrnil njegove zahteve po novem referendumu o škotski neodvisnosti, je sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Yousaf je bil kot regionalni poslanec v Glasgowu prvič izvoljen leta 2011, leta 2018 je postal škotski minister za pravosodje, tri leta pozneje pa prevzel zdravstveni resor. S 37 leti bo postal najmlajši škotski premier v zgodovini, prvi predstavnik etnične manjšine na tem položaju in nasploh prvi musliman na čelu večje britanske stranke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje