Na Škotskem prvi avtobus brez voznika: vseeno bosta na njem dva zaposlena

Svet 15. Maj 202309:56 0 komentarjev
Avtonomni avtobus Škotska
PROFIMEDIA

V Edinburgu na Škotskem je danes prvo vožnjo opravil avtobus brez voznika. Vozil bo na redni liniji, ki je dolga 22,5 kilometra.

AB1 je prva registrirana avtobusna linija na svetu, po kateri vozijo povsem avtonomni avtobusi, so sporočili iz družbe Stagecoach. Pričakujejo do 10.000 potnikov na teden. Sprva je do leta 2025 predvideno testno obratovanje s skupno petimi avtobusi.

Čeprav gre za avtobus brez voznika, pa sta na njem dva zaposlena – eden sedi za volanom, da lahko po potrebi posreduje pri vožnji, drugi pa v zadnjem delu preverja vozovnice in odgovarja na vprašanja potnikov.

V Stagecoachu so povedali, da so projekt pripravljali deset let. Preden so se odločili sistem dati v uporabo, so opravili skupno 1,8 milijona testnih kilometrov.

“Želimo, da Škotska ostane na vrhu razvoja povezanih in avtonomnih vozil, in začetek tega testa v živo bo državi pomagal odtisniti pečat na svetovnem odru,” je dejal škotski minister za promet Kevin Stewart. Tehnologija po njegovih besedah “podpira našo vizijo trajnostnega, integriranega, varnega in dostopnega prometnega sistema”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!