V Šrilanki protestniki zavzeli predsedniško palačo: pečejo in poležavajo

Svet 10. Jul 202213:26 > 14:17 0 komentarjev

Šrilančani se po protestih, ki so v soboto dosegli vrhunec, danes sprehajajo po izropani predsedniški palači. "Oni so uživali v razkošju, mi pa smo trpeli," je povedala ena od jeznih protestnikov. Jezni domačini so včeraj zavzeli rezidenco predsednika in zažgali hišo premierja. Na otoku se namreč spopadajo z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih 70 letih.

Šrilančani se v nedeljo sprehajajo po izropani predsedniški palači, saj se je dan po tem, ko so protestniki vdrli v stavbo in prisilili predsednika Gotabaya Rajapaksa, da je odstopil, v prestolnico Kolombo vrnil mir, poroča agencija Reuters. Tudi predsednik vlade Ranil Wickremesinghe je napovedal odstop, da bi omogočil prevzem oblasti začasni vladi, sestavljeni iz vseh strank, Rajapaksa pa naj bi po besedah predsednika parlamenta sicer odstopil 13. julija. Odstop obeh vodilnih mož Šrilanke je bila tudi ena osrednjih zahtev demonstrantov.

22 milijonov prebivalcev Šrilanke že več mesecev trpi zaradi skokovite inflacije in dolgotrajnih prekinitev dobave električne energije, potem ko je vladi zmanjkalo tujih valut za uvoz življenjsko pomembnega blaga. V državi je skoraj povsem zmanjkalo bencina in dizelskega goriva, zato je bilo zaradi varčevanja z omejenimi zalogami goriva odrejeno zaprtje najpomembnejših vladnih uradov in šol. Šrilanka se sooča z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih 70 letih. Mednarodni denarni sklad (IMF), ki se s šrilanško vlado pogaja o morebitni pomoči v višini 3 milijard dolarjev, je v nedeljo sicer sporočil, da pozorno spremlja dogodke, poroča Reuters. “Upamo na rešitev trenutnih razmer, ki bo omogočila nadaljevanje našega dialoga o programu, ki ga sklad podpira,” je zapisal IMF.

Razočaranje nad najhujšo gospodarsko krizo zadnjih 70 let je v soboto doseglo vrhunec, ko je velika množica protestnikov mimo oboroženih straž vdrla v predsedniško palačo in jo zavzela. Razbijali so pohištvo in predmete, premierjevo hišo pa so zažgali.

V soboto so v glavno bolnišnico pripeljali okoli 45 poškodovanih ljudi, je povedal predstavnik bolnišnice, o smrtnih žrtvah niso poročali.

Nedeljo so številni izkoristili priložnost in si ogledali razkošno hišo predsednika. Med njimi je bila tudi 61-letna prodajalka robčkov B. M. Chandrawathi, ki si je v spremstvu hčerke in vnukov ogledala spalnico. “V življenju še nikoli nisem videla takšnega prostora,” je Chandrawathi povedala za tiskovno agencijo Reuters, medtem ko je sedela na ekstravagantnem kavču. “Oni so uživali v razkošju, medtem ko smo mi trpeli,” je dejala. “Prevarali so nas. Želela sem, da bi moji otroci in vnuki videli, kako razkošno so živeli.” V bližini je skupina mladih poležavala na postelji z baldahinom, drugi pa so se potegovali za mesto na tekalni stezi z razgledom, postavljeni pred velikimi okni s pogledom na urejene trate. Straža, ki še vedno varuje kompleks, ljudem ne preprečuje vstopa.

Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Šrilanka Šrilanka
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Šrilanka, protesti Šrilanka, protesti
Dinuka Liyanawatte/REUTERS
Dinuka Liyanawatte/REUTERS

H gospodarski krizi v Šrilanki je prispevala predvsem pandemija koronavirusa, ki je otoško državo, odvisno od turizma, odrezala od sveta in s tem od nujno potrebnih prihodkov v tujih valutah, ki skupaj s turisti prispejo na otok. Poleg koronavirusa je katastrofalno krizo še poglobilo ravnanje vladajoče družine Rajapaksa, ki je s svojimi odločitvami in zapoznelimi prošnjami za pomoč Mednarodnega denarnega sklada v obdobju dveh let izčrpala devizne rezerve. Vrednost slednjih je danes kar 70 odstotkov nižja kot pred dvema letoma.

Podražitve, ki jih je povzročila gospodarska kriza, se najbolj odražajo na hrani in drugih osnovnih dobrinah. Stopnja inflacije je bila marca 18.7 odstotna, pri cenah hrane pa kar 30-odstotna. Prav najbolj osnovna živila so se podražila najbolj – cene riža so od leta 2019 zrasle za do 93 odstotkov, cene leče za do 117 odstotkov, cene piščanca pa za do 55 odstotkov. Paradižnik se je po podatkih Al Džazire v primerjavi z letom 2019 podražil za skoraj 200 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!