“Na ulicah Ekvadorja je samo en sovražnik: trgovina z drogami”

Svet 19. Okt 202110:56 > 12:50 0 komentarjev
Guillermo Lasso
Johanna Alarcon/REUTERS

Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso je v boju proti porastu z drogami povezanega kriminala za 60 dni razglasil izredne razmere v državi in odredil mobilizacijo tako policije kot vojske na ulicah.

Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso je v ponedeljek v boju proti porastu z drogami povezanega kriminala razglasil izredne razmere in odredil mobilizacijo tako policije kot vojske na ulicah. Izredne razmere veljajo za vso državo, je naznanil v govoru, ki ga je prenašala televizija.

“Na ekvadorskih ulicah je samo en sovražnik: trgovina z drogami,” je dejal Lasso in dodal, da je Ekvador v zadnjih letih iz države, kjer se preprodaja droga, postal država, ki droge tudi uživa. Ko se krepi trgovina z drogo, se po njegovih besedah enako dogaja tudi z drugimi kaznivimi dejanji, kot so umori in ropi.

Izredne razmere za 60 dni

Razglasitev izrednih razmer, ki naj bi trajale 60 dni, vladi omogoča mobilizacijo 3.600 vojakov in policistov, ki naj bi med drugim skrbeli za varnost v zaporih in tudi patruljirali na ulicah najhuje prizadetih delih države.

Nasilje se je v zadnjih mesecih v Ekvadorju izrazito okrepilo. Med januarjem in oktobrom so potrdili skoraj 1.900 umorov oziroma ubojev, medtem ko so jih v celem lanskem letu 1.400, izhaja iz vladnih podatkov.

V spopadu med tolpami umrlo več sto ljudi

Nasilni incidenti so se okrepili tudi v zaporih. Konec septembra je v spopadu med tolpami v zaporu blizu metropole Guayaquil umrlo več kot sto ljudi. Podobnih primerov s sicer manjšim številom žrtev je bilo letos še več.

Prav tako v ponedeljek je Lasso imenoval novega obrambnega ministra, kar je postal upokojeni general Luis Hernandez.

Lasso je izredne razmere razglasil na predvečer obiska ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Ekvadorju in Kolumbiji, kjer naj bi ameriški minister želel podpreti in okrepiti vezi z latinskoameriškimi demokratičnimi državami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!