Na ulicah Zagreba žalil temnopolte in uporabljal nacistični pozdrav

Svet 13. Mar 202317:17
Zagreb
Profimedia

Hrvaška policija je prijela 35-letnika, ki je na ulicah Zagreba žalil temnopolte mimoidoče in indijskega dostavljavca Wolta. Policistom so pri ugotavljanju identitete moškega pomagali posnetki njegovih ravnanj, ki so zakrožili na priljubljenem spletnem forumu Reddit.

Na spletnem forumu Reddit so zakrožili posnetki moškega, ki je na ulicah Zagreba z rasističnimi žaljivkami nagovarjal tujce. V enem izmed posnetkov je po poročanju hrvaškega Indexa mogoče videti, kako žali dostavljavca Wolta iz Indije. Poleg tega, da delavca zmerja s črnuhom, vzklikne tudi, naj se vrne nazaj v domovino. “To je naša država Hrvaška. To je Evropa. Za bele ljudi in ne za temnopolte,” naj bi dejal po poročanju Indexa.

Pred dvema tednoma naj bi bil na Redditu objavljen tudi posnetek, v katerem isti moški reče: “Pridem v Zagreb in prvo, kar vidim, je črnec.” Prav tako so na istem spletnem forumu objavili še posnetek omenjenega moškega, v katerem izraža podporo Ukrajini in z desnico v zraku pozdravlja z nacističnim pozdravom. Po pisanju Indexa sicer ni znano, ali je moški posnetke na enem od družbenih omrežij objavil sam oziroma so na Redditu končali preko različnih komunikacijskih kanalov.

Danes je zagrebška policija sporočila, da je takoj po seznanitvi z objavljenimi posnetki, ki prikazujejo žaljenje tujih državljanov, začela kriminalistično preiskavo. “Identiteta moškega je bila zelo hitro ugotovljena. Govora je o 35-letnem moškem, ki je pod nadzorom zagrebške policije. Po sedaj zbranih obvestilih in vpogledu v javno objavljene posnetke bi lahko dogodke opredelili kot kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva in nasilja,” so sporočili s tamkajšnje policije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.