Na ulice želijo namestiti na tisoče kamer: “Mesto postaja podobno Kitajski”

Svet 06. Okt 202413:36 4 komentarji
Nadzorna kamera v Hongkongu
Nadzorna kamera v Hongkongu (Foto: PROFIMEDIA)

Hongkong namerava na ulice in trge namestiti na tisoče nadzornih kamer. Kritiki pravijo, a je to še en dokaz, da mesto postaja podobno Kitajski.

V nekaterih predelih Hongkonga že vrsto let stojijo nadzorne kamere, ki spremljajo gnečo na ulicah in trgih.  V prihodnosti bodo še pogostejše, saj mestna policija začenja ambiciozno kampanjo nadzora – načrtujejo še nekaj tisoč dodatnih kamer.

Čeprav se mesto uvršča med najbolj varna na svetu, mestna policija zatrjuje, da so nove kamere nujne za boj proti kriminalu. Omenja celo, da bi nove točke video nadzora opremila s tehnologijo za prepoznavo obrazov in orodji umetne inteligence, poroča CNN. Ob trditvah, da kamere pomagajo v boju proti kriminalu, pa se policija naslanja na pilotni projekt iz začetka leta, ko so v enega izmed okrožij namestili 15 kamer. Te kamere so že “zagotovile dokaze in namige za vsaj šest kaznivih dejanj,” pravijo.

Hongkonške oblasti se ob napovedi opirajo tudi na številne druge države, ki so prav tako uvedle poostren nadzor z uporabo omenjenih orodij. Med njimi omenja tudi Združeno kraljestvo, ki ima po njihovih navedbah na ulicah nameščenih okoli sedem milijonov nadzornih kamer. Na Otoku prav tako uporabljajo orodja za prepoznavo obrazov.

Nadzorna kamera v Hongkongu
Nadzorna kamera v Hongkongu (Foto: PROFIMEDIA)

Napovedi so med nekaterimi strokovnjaki sprožile val zaskrbljenosti, češ da mesto dela korak proti vseprisotnemu sistemu nadzora, kot ga imajo na Kitajskem. Opozarjajo tudi na represivne ukrepe, ki se lahko začnejo izvajati z uporabo take tehnologije. Hongkonška policija ob pomislekih zatrjuje, da bo “ravnala v skladu z ustreznimi zakoni” in upoštevala stroge interne smernice glede posega v zasebnost. Podrobnih pojasnil ni podala, piše CNN.

Hongkonška policija si je zastavila cilj, da bo letos namestila 2.000 novih nadzornih kamer, vsako naslednje leto pa morda še več. Kot je julija za lokalne medije povedal vodja varnostne službe Chris Tang, namerava sčasoma v te kamere uvesti tudi prepoznavanje obrazov in dodal, da bi lahko policija v prihodnosti za izsleditev osumljencev uporabila umetno inteligenco.

Nadzorna kamera v Hongkongu
Nadzorna kamera v Hongkongu (Foto: PROFIMEDIA)

“Dileme so upravičene”

Podobni pomisleki so se pojavili že leta 2019, ko je oblast v Hongkongu zaradi nasilnih protivladnih protestov uvedla strožje in zelo obsežne zakone o nacionalni varnosti. Takrat so zaprli več aktivistov, novinarjev in političnih nasprotnikov. Trdili so, da so novi predpisi podobni drugim, že uvedenim zakonom v preostalih delih sveta.

“Razlika je v tehnologiji, ki se uporablja. Vse je povezano predvsem s sistemom vladanja in načinom, kako država uporablja zakonodajo za ohranjanje svoje moči,” je za CNN povedala sodelavka Nacionalnega urada za azijske raziskave Samantha Hoffman.

“Menim, da je upravičeno pričakovati, da bo uporaba videonadzora in tehnologije za prepoznavanje obrazov v Hongkongu sčasoma zelo podobna tisti na celinski Kitajski,” je dodala.

Za zdaj je Hongkong še daleč za Kitajsko

V Hongkongu že stoji okoli 54.500 javnih kamer. To pomeni, da ima mesto približno sedem kamer na 1.000 prebivalcev. S številom se uvršča ob bok New Yorku, a je še vedno daleč za povprečjem Londona (13 kamer na 1.000 prebivalcev). Nikakor pa se ne more primerjati z mesti na celinski Kitajski, ki imajo na 1.000 prebivalcev približno 440 kamer.

Nadzorna kamera v Hongkongu
Nadzorna kamera v Hongkongu (Foto: PROFIMEDIA)

Analiza družbe Comparitec ugotavlja, da naj bi bilo osem od desetih najbolj nadzorovanih mest na svetu na Kitajskem, saj da je v državi video nadzor in prepoznava obrazov neizogiben del vsakdanjega življenja. Tehnologija je denimo potrebna za registracijo nove telefonske številke, pa tudi za odpiranje vrat na nekaterih postajah podzemne železnice. Med epidemijo Covida-19 je kitajska vlada prepoznavo obraza uvedla tudi za spremljanje zdravstvenega stanja ljudi.

Kitajska tehnologijo uporablja tudi na precej bolj represivne načine. Na skrajnem zahodu regije Šinjiang Peking s kamerami nadzoruje pripadnike večinskega muslimanskega ujgurskega prebivalstva. Policija prepoznavo uporablja tudi za sledenje protestnikom, morda tudi ljudem z duševnimi boleznimi, poroča CNN.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje