Španci odločno nad kajenje na plaži, vse več pozivov tudi Hrvaški

Svet 03. Jul 202206:29 > 07:41 0 komentarjev
Kajenje
PROFIMEDIA

Cigaretni ogorki tudi letošnjo sezono motijo številne obiskovalce hrvaških plaž. Prepoved kajenja, kakršno uvajajo na vse več plažah širom Španije, pa tudi na nekaterih v Italiji in Grčiji, na Hrvaškem še ni na vidiku.

Številnim plažam po Španiji, kjer je bilo doslej že prepovedano kajenje, se je s prvim dnem julija pridružilo še deset barcelonskih. V Španiji je kajenje resda prepovedano na skupno več kot 500 plažah, a država ostaja ena redkih priljubljenih turističnih destinacij, kjer lokalne oblasti tako množično uveljavljajo tovrstno prepoved kajenja. Kajenje je v Evropi denimo prepovedano še na peščici grških (prepoved so nedavno uvedli na plaži Marikes blizu Aten) in italijanskih plaž (prva občina, ki je leta 2019 prepovedala kajenje na plažah, je Bibione nedaleč od Slovenije), medtem pa cigaretni ogorki tudi letošnjo sezono motijo prenekatere kopalce na Hrvaškem.

Postavljanje ležalnika oziroma ležalk se na hrvaških plažah pogosto začne z odstranjevanjem cigaretnih ogorkov, ki ležijo po tleh, prav tako nanje pogosto naletijo otroci med igro. “Otroci se igrajo s kamenčki, a na vsake toliko jim v roke pride ogorek,” je za hrvaški Dnevnik komentirala Anika, obiskovalka iz Nemčije.

Tudi različne raziskave ugotavljajo, da so cigaretni ogorki med najbolj pogostimi odpadki, ki ležijo na plažah. To je problematično tudi zato, ker cigaretni ogorki potrebujejo desetletje, da se razgradijo. Ker so lahki, jih veter prav tako zlahka odnese s plaže v morje, kot celoto ali pa njihove dele (mikroplastiko) pa lahko zaužijejo živali, kar jim škodi. Velja opozoriti še, da s tem, ko mikroplastiko zaužijejo živali, ta vstopi v prehranjevalno verigo ljudi.

Španski zakonodajalci so letos spomladi sprejeli zakonodajo, ki med drugim predvideva, da lahko lokalne oblasti za kajenje na plaži, kjer je to prepovedano, kršitelje oglobijo z zneskom do 2.000 evrov, na spletni strani navaja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Po podatkih WHO v Španiji kadi vsaka peta odrasla oseba in mladosnik – leta 2020 je tobak kadilo 18 odstotkov odraslih, leta 2019 pa je po cigaretah posegalo 21 odstotkov najstnikov med 15. in 16. letom.

Medtem ko kajenje še ni prepovedano na nobeni hrvaški plaži, pa enako ne drži za hišne ljubljenčke oziroma pse, ki lastnike pogosto spremljajo na oddihu ob morju. Na Hrvaškem načeloma velja, da so psi na plažah dobrodošli, če njihove prisotnosti izrecno ne prepoveduje napis (tabla), a je v južni sosedi tudi več t. i. plaž za pse, ki so živalim še posebej prilagojene. Imajo več sence, koše za odlaganje pasjih iztrebkov ali pa za pse prilagojene tuše.

Rab plaža
PROFIMEDIA

Domačini, ki jih motijo “gostje iz pekla”

Obiskovalci hrvaških plaž sicer niso edini, ki imajo pritožbe zaradi, denimo, cigaretnih ogorkov ali drugih nesnažnosti. Čez goste, ki Hrvaško obiščejo, imajo kar nekaj povedati tudi domačini. Pred kratkim smo tako pisali o nejevoljnih Splitčanih – festival elektronske glasbe Ultra, ki ga v Splitu organizirajo od leta 2013, vsako leto privabi na tisoče gostov. Večinoma mladi obiskovalci festivala, ki to hrvaško mesto obiščejo že tedne pred uradnim začetkom festivala 8. julija, tamkajšnje gostince s svojim obnašanjem spravljajo ob pamet. Za seboj pustijo razdejanje, gostinci pa so prav tako prisiljeni menjati ponudbo na jedilniku. T. i. “gostom iz pekla”, kot jih imenujejo, bolj kot morska hrana dišijo pice in topli sendviči. Več v prispevku Split zavzeli “gostje iz pekla”: naročajo samo pice, za seboj puščajo razdejanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!