Najbogatejša britanska družina na sodišču zaradi trgovine z ljudmi

Svet 19. Jun 202405:30 3 komentarji
Namrata in Ajay Hinduja
Namrata in Ajay Hinduja (Foto: PROFIMEDIA)

Najbogatejši britanski družini v Švici sodijo zaradi trgovine z ljudmi. Tožilstvo družini Hinduja očita, da je še za psa skrbela lepše kot za zaposlene. Delavcem, ki so jih v Ženevo pripeljali iz Indije, naj bi namreč odvzeli dokumente in jim prepovedali izhod iz hiše. Zaposleni naj bi delali tudi po 18 ur dnevno, za to pa so prejeli le osem evrov plačila.

Štirje člani najbogatejše britanske družine Hinduja se na švicarskem sodišču zagovarjajo zaradi očitkov o trgovini z ljudmi in izkoriščanju zaposlenih. Prakash in Kamal Hinduja naj bi skupaj s sinom Ajayem in njegovo ženo Namrato v Indiji iskali zaposlene, ki so skrbeli za gospodinjstvo in otroke. Indijce so nato prepeljali v Švico, saj družina, katere premoženje je ocenjeno na 43 milijard evrov, domuje v bogati ženevski četrti Cologny.

Vendar naj bi zaposlenim po prihodu v Švico zasegli potne liste in omejili izhode iz hiše. Zaposleni naj bi delali tudi po 18 ur dnevno, za to pa so prejeli le osem evrov plačila.

Družina Hinduja je za svojega psa namenila več denarja kot za zaposlene, je na sodišču primerjal eden najbolj znanih ženevskih tožilcev Yves Bertossa. Za svojega štirinožnega ljubljenčka so namreč na leto porabili skoraj 10.000 evrov.

Odvetniki družine obtožb o nizkih plačah niso zanikali. Vendar so prepričani, da je treba plačo obravnavati v kontekstu. Pojasnili so, da so zaposleni prejeli tudi hrano in nastanitev. Odvetniki so izpodbijali tudi navedbe o dolgem delovnem času. Eden izmed odvetnikov je tako dejal, da gledanja filma z otroki ni mogoče šteti za delo. Na sodišču so družino branili tudi nekateri nekdanji zaposleni. Družino so opisali kot prijazno in dodali, da so z uslužbenci ravnali dostojanstveno.

Prakash Hinduja
Prakash Hinduja (Foto: PROFIMEDIA)

Zaposleni in družina so pretekli teden dosegli finančno poravnavo zaradi izkoriščanja. Še vedno pa družini sodijo zaradi očitkov o trgovini z ljudmi, ki je v Švici opredeljena kot hudo kaznivo dejanje. Na to kažejo navedbe, da naj bi družina uslužbencem odvzela potne liste in jim omejevala izhod iz hiše. Tožilec Bertossa zahteva zaporno kazen za člane družine, izplačilo odškodnine v višini več milijonov evrov in plačilo sodnih stroškov. Družina obtožbe zanika.

Temna stran Ženeve

Drugo največje mesto v Švici je središče mednarodnih organizacij, kamor se zgrinjajo tudi svetovni bogataši. Že v preteklosti pa je bilo to švicarsko mesto tarča kritik zaradi domnevnega slabega ravnanja z uslužbenci.

Leta 2008 je policija v petzvezdičnem hotelu prijela Hanibala Gadafija, sina nekdanjega libijskega diktatorja Muammarja Gadafija. Z ženo naj bi pretepala svoje zaposlene, pri tem pa naj bi uporabljala tudi obešalnike. Primer so sicer kasneje zavrgli, še piše BBC. Primer je povzročil velik diplomatski spor med Švico in Libijo: v Tripoliju so na aretacijo odgovorili s prijetjem dveh švicarskih državljanov.

Lani pa so štirje delavci s Filipinov sprožili postopek proti enemu izmed diplomatskih predstavništev pri Združenih narodih. Trdili so, da že več let niso prejeli plačila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje