Najbolj obiskan bencinski servis v Evropi, kjer ljudje čakajo v kolonah

Svet 07. Avg 202217:26 0 komentarjev
Shell bencinska črpalka
Profimedia

Smo na vrhuncu turistične sezone. Prva avgustovska sobota, ko se mnogo evropskih turistov že vrača s poletnih dopustov, drugi pa se šele odpravljajo na jug iskat sonce, je na najbolj obiskanem bencinskem servisu v Evropi tisti dan, ko imajo največ prometa.

Naraščajoče cene goriv niso odvrnile več deset tisoč voznikov avtomobilov, motorjev in tovornjakov, da ne bi napolnili svojih rezervoarjev na bencinski črpalki Shell v luksemburškem mestecu Berhem, na zelo prometni avtocesti A3.

Veliko vojvodstvo Luksemburg je resda majhna država, a leži na stičišču Belgije, Nemčije in Nizozemske, od koder vodijo ceste do s soncem obsijanih plaž Francije, Italije in Španije.

Kljub vsesplošni rasti cen pa je gorivo na tej bencinski črpalki še vedno razmeroma poceni. Prav zaradi tega se mnogi vozniki motornih vozil, ki skrbno pazijo na finančne izdatke na poti, tukaj radi ustavijo in dotočijo gorivo. Na daljši poti se vsekakor pozna prihranek, če poln rezervoar goriva stane več kot 100 evrov. Tudi številni francoski in nemški vozniki iz obmejnih območij prihajajo sem polnit rezervoarje svojih vozil.

Shell bencinska črpalka
Profimedia

Prvo avgustovsko soboto sta bili tako pripravljeni dve cisterni s prostornino 40.000 litrov, da naredita od 16 do 20 povratnih voženj do tega bencinskega servisa, da so vozniki nemoteno lahko točili gorivo, saj se je pred točilnim mestom kar gnetlo avtomobilov in avtodomov.

“Ta popolna lokacija sredi Evrope in ugodne cene nam daje prednost,” je povedal vodja bencinske črpalke v Berhemu.  Po njegovih besedah tudi ​​gneča ni zmotila zadovoljnih voznikov, ki po dveh letih pandemičnih omejitev nestrpno pričakujejo poletni oddih.

Francoska tiskovna agencija AFP pa je naredila primerjavo cen goriva v Bruslju in na bencinski črpalki v Berhemu v Luksemburgu. V Bruslju stane liter neosvinčenega bencina 1,79 evra, povprečna cena na belgijskih bencinskih servisih pa je bila 1,867 evra za liter. Na najbolj obiskani bencinski črpalki v Evropi pa je za liter neosvinčenega bencina treba odšteti 1,63 evra. Voznikom iz zahodnega dela Evrope, ki se odpravljajo na dolgo pot, tako ni težko čakati v dolgih kolonah, da napolnijo rezervoar. Gorivo pa tam točijo tudi tovornjaki z daljnega Cipra, Poljske in Irske.

Shell bencinska črpalka
Profimedia

Zaradi vojne v Ukrajini, težavah pri dobavi naftnih derivatov in pandemije covida-19 so letos močno poskočile cene goriva. Te se sicer trenutno nekoliko znižujejo, svoje pa so prispevale tudi vlade nekaterih držav, ki so jih z ukrepi omejile. Francija je na primer cene goriva na bencinskih črpalkah znižala za okoli 18 centov, do septembra pa naj bi jih znižali tudi do 30 centov za liter goriva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!