“Najhujši napadi na ruska letalska oporišča od začetka invazije na Ukrajino”

Svet 17. Okt 202317:56 1 komentar
ruski vojaški helikopter
Ruski helikopterji. Fotografija je simbolična (Foto: Irakli Gedenidze/REUTERS)

Ukrajinske sile so ponoči napadle dve letališči, ki sta pod nadzorom Rusije in pri tem uničile več ruskih helikopterjev, je sporočila ukrajinska vojska. Po njihovih navedbah naj bi bilo v napadu ubitih ali ranjenih več deset ruskih vojakov. Ruski vojaški blogerji ocenjujejo, da gre za najhujše napade na ruska letalska oporišča od začetka invazije na Ukrajino pred skoraj 20 meseci.

Posebne sile ukrajinske vojske so napadle letališči v Berdjansku in Lugansku. Obmorski kraj Berdjansk so ruske sile zavzele lani ob začetku invazije na Ukrajino, medtem ko je Lugansk pod nadzorom proruskih sil od leta 2014.

Ukrajinske sile so na družbenem omrežju Telegram sporočile, da so v napadih uničile devet helikopterjev, izstrelišče zračne obrambe ter skladišče streliva in poškodovale pristajalne steze na letališčih. Po navedbah Kijeva so ruske sile v operaciji utrpele izgube. Ruska stran navedb Kijeva ni komentirala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinska vojska je še sporočila, da so eksplozije v skladiščih streliva trajale več ur, v napadih pa je bilo ubitih ali ranjenih več deset ruskih vojakov. Teh navedb po poročanju dpa ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so napadi dosegli rezultate.

Ruski vojaški blogerji ocenjujejo, da gre za najhujše napade na ruska letalska oporišča od začetka invazije na Ukrajino pred skoraj 20 meseci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje