Najnovejša študija razkriva še en razlog več, zakaj opustiti kajenje

Svet 24. Mar 202405:45 2 komentarja
kajenje
Kajenje (Foto: PROFIMEDIA)

Pred kratkim so predstavili študijo o kajenju, ki je prinesla dodaten razlog, zakaj je dobro opustiti to razvado. Izsledki namreč kažejo, da kajenje lahko vpliva na povečanje trebušne maščobe, ki je povezana z nastankom nekaterih kroničnih bolezni.

Nedavna študija je pokazala razlog več, zakaj je dobro opustiti kajenje. Izsledki so pokazali, da lahko kajenje poveča trebušno maščobo, ki je povezana s tveganjem nastanka resnih bolezni. Gre za visceralno maščobo, ki obdaja predel trebuha.

Pri zdravem človeku visceralna maščoba predstavlja 10 odstotkov vseh maščob v telesu. Višji odstotek pa lahko povzroči vnetje in vpliva na nastanek kroničnih bolezni, je za CNN povedal glavni avtor študije dr. Germán Carrasquilla, epidemiolog na švedskem inštitutu.

“Zaradi svoje lokacije in načina, kako vpliva na delovanje našega telesa, je še posebej nevarna,” je povedal Carrasquilla in pojasnil, da je visceralna maščoba močno povezana tudi z nastankom srčnih bolezni in sladkorno boleznijo tipa 2. Po njegovih besedah je prizadevanje za zmanjšanje kajenja nuja. Študija še sicer ni dokončana.

Direktor centra za preprečevanje bolezni srca in ožilja v Denverju dr. Andrew Freeman je izpostavil še druge vidike, za katere pravi, da gredo “slabe navade z roko v roki”. Po njegovih besedah ljudje ob stresnih situacijah ali druženju s prijatelji pokadijo tudi škatlico cigaret, ki (potencialno) predstavlja še večjo nevarnost za zdravje ljudi.

Freeman meni, da je študija dobro zastavljena, a ocenjuje, da ljudi ne bo prepričala k opustitvi kajenja. “Še naprej moramo stremeti k ukrepom za opuščanje kajenja,” je prepričan. Po njegovih besedah tudi vdihavanje raznih snovi, kot je onesnažen zrak, vpliva na nastanek srčno-žilnih in pljučnih bolezni. “Vsaka vdihana snov je slaba novica,” je dodal. Hkrati priznava, da je opustitev nekaterih razvad lahko težak zalogaj.

Ljudem priporoča, naj se obrnejo na programe za opustitev kajenja in poiščejo načine, s katerimi bi lažje prebrodili krizo. Kadilcem še svetuje, naj se začnejo ukvarjati s telesno vadbo. In začnejo preizkušati dihalne vaje, ki pomirjajo, še piše CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje