Najprej je pobegnil iz Severne Koreje, zdaj tudi iz kitajskega zapora

Svet 20. Okt 202112:48 2 komentarja
Džu Šiandžian
CNN

Kitajske oblasti so za ujetje severnokorejskega prebežnika, ki je v ponedeljek pobegnil iz zapora v mestu Džilin, ponudile 20.000 evrov nagrade. Zapornik Džu Šiandžian je na Kitajsko nezakonito vstopil leta 2013. Tri leta pozneje je bil obsojen na 11 let zapora zaradi nezakonitega prehoda meje, tatvine in ropa. Sodišče je odločilo, da bo deportiran.

Na obvestilu zapora Džilin piše, da je Džu Šiandžian pobegnil v ponedeljek okoli 18. ure po lokalnem času, tako da je splezal na lopo ob vratih, medtem ko so zaporniki končevali delo na dvorišču.

Oblasti ponujajo 13.400 evrov nagrade za informacije, ki bi policiji pomagale prijeti Džuja, celo 20.100 evrov za namige, ki vodijo neposredno do njegove aretacije, kar je skoraj petkratnik povprečnega letnega dohodka prebivalcev mesta Džilin in več kot devetkratnik dohodka ljudi s podeželja.

Džujev pobeg so posnele kamere, videoposnetek pa so objavili številni kitajski državni mediji.

Na posnetku je videti, kako Džu pleza po lopi, teče po strehi in z vrvjo poškoduje električno ograjo, ki obdaja zaporniški zid. Nato stopi na ograjo, se povzpne na drugo kovinsko ograjo in izgine za visokimi zidovi.

Po poročanju državnega časopisa Global Times je policija zaprla dostope do bližnje vasi in prečesala vsako hišo.

Drugi videoposnetek prikazuje, kako se Džu prevrne po tleh, potem ko skoči z visoke ograje. Nekaj časa leži na tleh, potem pa vstane in pobegne.

Novica o Džujevem pobegu je pritegnila ogromno pozornosti na Kitajskem, kjer so tovrstna dejanja redka. Povezani ključnik na Weibu, kitajski platformi, podobni Twitterju, ima po poročanju Global Timesa več kot 22 milijonov ogledov.

Toda kmalu je bila uvedena cenzura. Obvestilo o nagradi je bilo izbrisano z računa družbenih medijev pravosodne varnostne policije Džilina, nekatere povezane ključnike in objave pa so odstranili iz Weiba – vključno s posnetki Džujevega pobega.

Po sodnih dokumentih je 21. julija 2013 nekaj čez polnoč Džu – rudar v premogovniku – preplaval reko od severovzhodnega roba Severne Koreje do kitajske vasi v predmestju mesta Tumen, v provinci Džilin.

V le nekaj urah je vlomil v več vaških hiš, da bi ukradel denar, mobilne telefone, superge in oblačila. V tretji hiši ga je odkrila starka in kričala na pomoč, piše v sodnem dokumentu.

“Vzel sem nož, privezan za pas, in babico z njim zabodel v hrbet. Potem sem opazil, da nosi torbico. Poskušal sem jo potegniti z nje, vendar je ni izpustila, zato sem jo še večkrat zabodel,” je na sodišču dejal Džu.

Džuja so aretirali nekaj ur pozneje, ko je skušal pobegniti s taksijem, je zapisano v sodnem dokumentu. Starejša gospa je utrpela hude poškodbe, a je preživela.

Državna radiotelevizija CCTV poroča, da so med prestajanjem zaporne kazni Džuju dvakrat znižali kazen – leta 2017 in 2020 – zaradi kesanja, discipline in aktivnega sodelovanja pri “ideološkem, kulturnem in poklicnem izobraževanju” in delu. Na prostost naj bi bil izpuščen avgusta 2023.

Po podatkih organizacije Human Rights Watch lahko severnokorejske prebežnike, ki jih vrnejo v državo, doletijo hude kazni, med drugim mučenje in spolna zloraba.

Avtorica: Nectar Gan/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje