Najstnica iz Srbije ujeta v Rusiji

Svet 09. Nov 202111:26 0 komentarjev
Stela Perić
Osebni arhiv

16-letna Stela Perić je 30. oktobra odpotovala v Moskvo na babičin pogreb. Ko je 3. novembra v spremstvu strica prišla na letališče, so ji povedali, da ne more zapustiti Rusije brez dovoljenja enega od staršev in da potrebuje notarsko overitev v Rusiji. Starši te ne morejo zagotoviti, ker fizično niso v Rusiji, prav tako otrok tam nima stalnega prebivališča. Po več kot tednu dni agonije, petnajstih prošnjah, poslanih tako na rusko kot srbsko stran, je dekle še vedno v Rusiji, starši pa so zaradi malomarnosti obeh strani obupani in ogorčeni.

Dragan in Svetlana Perić, starši “ujetega” dekleta, sta se na uredništvo portala Nova.rs obrnila z zelo pretresljivo zgodbo.

Njuna 16-letna hči Stela je namreč 30. oktobra brez težav na meji v Moskvo odpotovala na babičin pogreb. Tam jo je čakal stric, skupaj sta se odpravila na drugo letališče, da bi prišla do kraja, ki je od Moskve oddaljen 4.000 kilometrov. Tretjega novembra, ko se je vračala iz Rusije, Steli niso dovolili prestopiti meje.

Svetlana je Rusinja, zato ima hčerka tudi ruski potni list. Ko je Stela zaposlenim na meji pokazala oba potna lista, so jo prosili za migracijsko kartico, ki bi jo morala izpolniti ob vstopu v državo, a je ni imela. Razložili so ji, da potrebuje soglasje enega od staršev, da lahko zapusti državo. To soglasje mora biti notarsko overjeno v Rusiji, vendar je bilo to neizvedljivo, saj ima otrok stalno prebivališče v Srbiji, prav tako so v Srbiji starši.

Zahtevali so podkupnino

Zaskrbljena mati je povedala, da so od hčere na letališču terjali podkupnino, a je bila zmedena in se ni znašla.

“V Rusiji te, če imaš 200 evrov, spustijo brez težav, brez papirja. To smo velikokrat slišali. Ker je vstopila s srbskim potnim listom in je imela letalsko vozovnico s srbskim priimkom, so zaprosili za migracijsko kartico, ki bi jo morala izpolniti pri vstopu v državo, vendar je ni imela. Prvič je šla sama na pot in nima izkušenj, pokazala jim je tudi ruski potni list, nato so ji dejali, da nima dovoljenja staršev, pri čemer so se sklicevali na člen 114.20 ruskega zveznega zakona o mejni policiji. Niso ji dovolili, da se vkrca v letalo, propadla ji je vozovnica Air Srbije za 320 evrov, dali so ji papir brez kakršnegakoli žiga,” je pripovedovala Svetlana.

Mati je poudarila, da po zakonih Republike Srbije potniki, starejši od 16 let, za izstop iz države ne potrebujejo nobenih dovoljenj. Kot je dodala, jim je to informacijo posredoval vodja mejne službe letališča “Nikola Tesla”, ko so opravili PCR-test.

Rusko letališče
PROFIMEDIA

Starši so dejali, da je otrok zadržan v drugi državi proti volji otroka in staršev, da nima ruske osebne izkaznice, da se tam ni rodil in da nimajo podlage za zadržanje. Edino, kar ima od ruskih dokumentov, je ruski potni list.

Svetlana Perić je v petek v nabiralniku pustila pismo, naslovljeno na ruskega veleposlanika, saj ga nihče ni želel prevzeti osebno. Nato so ji rekli, naj pride v ponedeljek in da je pismo veleposlaniku že dostavljeno. Ko pa je prišla do ruskega veleposlaništva, je nihče ni sprejel. Med štiriurnim čakanjem je opazila, da na veleposlaništvu pripravljajo proslavo. V nekem trenutku je pred veleposlaništvom opazila ruskega veleposlanika, a so ji povedali, da je na ambasadi dežurni diplomat, ki je zadolžen za nujne primere. Po štirih urah na dežju se je domov vrnila praznih rok.

Edino, kar ji je uspelo, kot je dejala, je, da jo je rusko veleposlaništvo prosilo, da pismo odda elektronsko, kar je sicer storila že v petek. Naša sogovornica je povedala, da je ogorčena nad ravnanjem ruskih diplomatov v Srbiji, saj, kot je trdila, s svojimi državljani ravnajo nečloveško in arogantno.

Starši so dejali, da so jim celo dali lažne podatke, kje je njihov otrok.

“V petek me je nagovoril šef varnosti srbskega veleposlaništva v Rusiji in rekel, da je hči v hotelu in da je zanjo že poskrbljeno. To ni res,” je dejala mati. Oče je pojasnil, da je dekle pri njegovi prijateljici, ki ne živi v Moskvi. Prosil jo je, da skrbi za njegovo hčerko, saj se je moral stric zaradi poslovnih obveznosti vrniti v Kazahstan.

“Mene, ruske državljanke, ki plačujem davke, ki jim financiram plačo, nihče iz veleposlaništva ni poslušal, da bi dobil pojasnila, čeprav delajo do 17. ure,” je pretreseno razlagala mama.

Starši ugotavljajo, da v skladu z 10. členom Mednarodne konvencije o otrokovih pravicah država ne sme zadržati otroka, ki se želi pridružiti družini.

Starši so obupani

Potem ko so obvestili konzulko na srbskem veleposlaništvu v Moskvi, ki ni mogla storiti ničesar, in ignoriranju ruskega veleposlaništva v Beogradu, je Dragan naslovil več pisem na srbsko ministrstvo za zunanje zadeve in predsednikov urad, a je prejel le odgovor varuha državljanov, da so sprožili postopek.

Starši so v brezizhodnem položaju, obupani so in ne vedo, kaj storiti. S hčerko niso v stalnem stiku, ker ima srbsko številko, zato se slišijo le, ko ima dostop do interneta.

“Moja edina rešitev je obveščanje javnosti. Verjemite mi, ne vem, kaj naj naredim. Po mednarodni konvenciji ne smejo zadržati otroka, mednarodno pravo pa ima prednost pred državnim pravom, a komu naj to pojasnim,” je na meji potrpežljivosti razlagal zaskrbljeni oče.

“Gre za najstnico, oni pa se ukvarjajo z nepomembnim papirjem. Otrok je v nevarnosti, oni pa se delajo norca,” nam je povedal Dragan.

Rusko veleposlaništvo v Beogradu do objave besedila ni odgovorilo na elektronsko sporočilo uredništva Nova.rs v zvezi s primerom dekleta, ki je zadržano v Rusiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!