Najstrožji protikadilski zakon na svetu so umaknili, še preden je začel veljati

Svet 27. Feb 202421:45 1 komentar
Kajenje
PROFIMEDIA

Na Novi Zelandiji bi moral junija začeti veljati najstrožji protikadilski zakon na svetu, a si je nova vlada premislila in ga še pred tem razveljavila.

Na Novi Zelandiji so v torek razveljavili najstrožji protikadilski zakon na svetu, ki bi moral v veljavo stopiti junija.

Omenjeni zakon je ob sprejemu dvignil zelo veliko prahu, saj bi prvi na svetu uvedel dosmrtno prepoved prodaje tobačnih izdelkov. V njem je bilo namreč določeno, da osebe, ki so rojene po 1. januarju 2009, ne bodo smele nikoli kupiti tobačnih izdelkov. Ne glede na to, koliko bi bile stare.

Zakon je določal tudi zmanjšanje vsebnosti nikotina v kadilskih izdelkih in števila prodajnih mest, poroča SkyNews.

“Smo za drugačno regulacijo”

A nova vlada, ki je vodenje države prevzela po oktobrskih volitvah, si je glede strogih omejitev premislila. Novozelandska zdravstvena ministrica Casey Costello je glede umika protikadilskega zakona dejala, da si na vladi kljub temu prizadevajo za zmanjšanje števila kadilcev, a z drugačno regulacijo. Dodala je, da bodo v kabinetu kmalu predstavili sveženj ukrepov, ki bodo povečali število razpoložljivih orodij za opuščanje kajenja.

Glede razveljavitve strogega zakona so se sicer že pojavile kritike. Javnost vladi predvsem očita, da z umikom poglablja zdravstvene neenakosti maorskega prebivalstva, kjer je kadilcev veliko. “Obsežne klinične raziskave kažejo, da bi zakon hitro zmanjšal stopnjo kajenja in precej otežil začetek kajenja mladim,” je povedala raziskovalka Janet Hoek, ki se ukvarja z zmanjšanjem kajenja.

O podobni prepovedi naj bi se pogovarjali tudi v Veliki Britaniji, še poroča SkyNews.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje