Plavajoče mesto sredi oceana: največja ladja na svetu bo imela svoje letališče

Potovanja 29. Dec 202317:28 6 komentarjev
Freedom Ship
Foto: Freedom Cruise Line International/PROFIMEDIA

Naslednje leto naj bi začeli graditi največjo ladjo na svetu Freedom Ship, ki naj bi poleg stanovanj, šol, bolnišnic, trgovin in parkov med drugim imela tudi letališče z vzletno-pristajalno stezo.

Po desetih letih načrtovanja in investicij naj bi ameriško podjetje Freedom Cruise Line International naslednje leto začelo graditi ladjo Freedom Ship. Plovilo oziroma tako imenovano “plavajoče mesto”, dolgo 1.370 metrov in visoko 106 metrov, naj bi nenehno križarilo po svetovnih oceanih. “Freedom Ship bo največje plovilo, ki bo kdajkoli zgrajeno,” je dejal Roger M. Gooch, direktor in podpredsednik Freedom Cruise Line International s sedežem na Floridi, piše portal Punkufer.

Ladja naj bi bila štirikrat večja od trenutno največje letalonosilke na svetu USS Gerald R. Ford. Ta je dolga kar 337 metrov in visoka 76 metrov.

Na fotografijah je videti kot lebdeče parkirišče s 25 nadstropji. Ladja naj bi imela stanovanja, šole, bolnišnice, umetniške galerije, trgovine, parke, akvarije … Na njej bo urejeno tudi letališče z vzletno-pristajalno stezo za manjša zasebna in komercialna letala za prevoz potnikov ali dostavo potrebne hrane.

Freedom Ship
Foto: Freedom Cruise Line International/PROFIMEDIA

Želja podjetja, ki stoji za tem projektom, je, da ima Freedom Ship 40.000 stalnih prebivalcev, 30.000 dnevnih obiskovalcev in 10.000 občasnih gostov ter 20.000 članov posadke in zaposlenih. Projekt je bil prvič predlagan že v 90. letih in ohranja vizijo mobilne oceanske kolonije, za katero ne veljajo zakoni nobene države in v kateri bi lahko ljudje živeli, delali ali uživali v zasluženem pokoju brez kakršnihkoli omejitev.

Na realizacijo projekta se zaradi pomanjkanja potrebnih sredstev za gradnjo čaka že desetletja. Predvideni stroški gradnje znašajo okoli 10 milijard evrov, namestitev na ladji pa naj bi stala od 175.000 evrov do 10 milijonov evrov – odvisno od bivalne enote, še piše Punkufer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje