Najvišje ležeči bankomat na svetu: atrakcija, ki ponuja posebno izkušnjo

Magazin 06. Okt 202218:18 1 komentar
Twitter

Mejni prehod med Pakistanom in Kitajsko visoko v gorovju Karakorum domačini opisujejo kot prostor, stisnjen med nebo in oblake. Tam pa stoji tudi bankomat, ki se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Nacionalna banka Pakistana (National Bank of Pakistan, NPB) je z namestitvijo bankomata na 4.963 metrih nadmorske višine, poskrbela za pravo turistično atrakcijo.

Bankomat je postavljen ob cestni prelaz Khunjerab v gorovju Karakorum med Pakistanom in Kitajsko. Gorovje velja za podaljšek veliko bolj znane Himalaje, pa tudi za območje z največ ledeniki na svetu z izjemo polarnih območij. Tukaj najdemo drugi in tretji najdaljši ledenik na svetu, del Karakorama pa je tudi K2, druga najvišja gora na svetu.

Pakistanska državna banka je ta znameniti bankomat namestila 6. septembra 2016, že čez dober teden dni (18. septembra 2016) pa se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. Pred tem je naziv “najvišje lociranega” nosil bankomat indijske banke na 4.310 metrih na prelazu Nathu-La na meji med Indijo in Kitajsko.

Bankomat deluje 24 ur dan, poganja pa ga energija sonca in vetra. Najbolj zanimivo pa je vzdušje okoli njega – v bližini katerega koli drugega bankomata na svetu skoraj zagotovo ne boste videli ljudi, ki pozirajo, krožijo okoli naprave in jo snemajo. A to ne drži za ta bankomat, okoli katerega pogosto mrgoli turistov.

“Prihajamo iz države, kjer imamo gorske verige … vendar ne takšne. Panoramski razgledi se mi zdijo naravnost čudoviti,” je za BBC dejala upokojena ravnateljica iz Južne Afrike Ayesha Bayat. “Pomembno je imeti take znamenitosti … kot je Eifflov stolp,” je pristavil njen mož Farouk in dodal, da tako znamenitosti postanejo izgovor za odkrivanje preostale pokrajine.

Gradnja, postavitev in vzdrževanje pakistanske atrakcije ni bila mačji kašelj. Projekt postavitve je trajal približno štiri mesece, najbližja lokacija banke NBP pa je oddaljena 87 km. Vodja podružnice redno potuje sem in tja, sooča se z ekstremnimi vremenskimi razmerami, nevarnimi gorskimi prelazi in pogostimi plazovi, le da bi napravo redno polnil.

Obiskovalci bankomata v 15 dneh v povprečju dvignejo okoli 4 do 5 milijonov rupij (med 50 in 62 tisoč evrov).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje