Nalivi poplave prinesli tudi Turčiji in Bolgariji

Svet 05. Sep 202322:32 0 komentarjev
Poplave v Turčiji
Poplave v Turčiji (PROFIMEDIA)

Poplav je močan dež prinesel tudi delom Turčije in Bolgarije. V obeh državah je podivjana voda zahtevala človeška življenja, s seboj pa je odnesla tudi hiše. Vremenoslovci v tem delu Evrope napovedujejo nova neurja.

O smrtonosnih poplavah po močnem dežju danes poročajo iz Bolgarije in Turčije. Ob priljubljeni južni obali Črnega morja v Bolgariji sta umrla najmanj dva človeka, več sto turistov so evakuirali. V zahodni turški provinci Kirklareli blizu meje z Grčijo in Bolgarijo pa sta umrli dve osebi, še štiri pogrešajo, so sporočile oblasti.

Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu so poplave med neurjem z močnim dežjem s seboj odnašale bungalove iz počitniškega naselja. Poplavilo je ulice in hiše.

Vremenoslovci napovedujejo nadaljnja neurja na zahodu in jugozahodu Turčije ter opozarjajo na nove poplave, udare strel in močan veter, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob med dopustniki priljubljeni južni črnomorski obali v Bolgariji sta prav tako umrla najmanj dva človeka, več pa jih pogrešajo, potem ko je močno deževje povzročilo poplave. Več sto turistov so evakuirali v višje ležeče kraje.

Zaradi neprestanega močnega dežja in neviht, ki trajajo od poznega ponedeljka, so se reke razlile, poškodovale mostove in onemogočile dostop do celotne regije južno od obalnega mesta Burgas, ki leži na jugovzhodu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bolgarski premier Nikolaj Denko je novinarjem v mestu Carevo, kjer so zaradi poplav razglasili izredne razmere, povedal, da je umrlo več ljudi, med njimi moški in ženska, še nekaj pa jih pogrešajo. V mestu je poplavilo številne ulice in pritličja, kot tudi v mestu Ahtopol. Na televizijskih posnetkih je videti delno potopljene avtomobile in poškodovane ceste.

Poplave v Bolgariji Poplave v Bolgariji
Poplave v Bolgariji (PROFIMEDIA)
Poplave v Bolgariji Poplave v Bolgariji
Poplave v Bolgariji (PROFIMEDIA)
Poplave v Turčiji Poplave v Turčiji
Poplave v Turčiji (PROFIMEDIA)
Poplave v Turčiji Poplave v Turčiji
Poplave v Turčiji (PROFIMEDIA)
Poplave v Turčiji Poplave v Turčiji
Poplave v Turčiji (PROFIMEDIA)

Več krajev južno od Burgasa je ostalo brez elektrike, medtem ko službe za izredne razmere skušajo priti do poškodovane električne napeljave. Oblasti so Bolgare pozvale, naj v omenjena priljubljena črnomorska letovišča v sredo ob državnem prazniku ne odhajajo.

Poplave so bile na črnomorski obali nekoč izredno redke zaradi podnebnih sprememb in nezadostne obnove infrastrukture pa so vse pogostejše, še navaja AFP. Silovite poplave divjajo tudi v Grčiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!