Nalivi tudi drugod po Evropi: na jugu Švice padlo več kot 350 milimetrov dežja

Svet 28. Avg 202310:24 0 komentarjev
SrfMeteo/X

Neurja z nalivi po Evropi že povzročajo težave. V 48 urah je v južnem švicarskem kantonu Ticino padlo več kot 350 milimetrov dežja. Na jugu Švice meteorna voda poplavlja objekte, naraščajo nekatere reke. Obilica dežja je padla tudi v zaledju Genove in drugod po severni Italiji. Na močnejša neurja in obilico padavin opozarjajo tudi v Avstriji.

Močni nalivi in neurja so obilo težav že povzročili v Švici. Obilne padavine so zajele predvsem južne in jugovzhodne kantone Graubünden, Glarnerland in Ticino. Prav v zadnjem so nekateri kraji od sobote, ko se je deževje začelo, prejeli že več kot 360 milimetrov dežja.

Kot poroča švicarska javna televizija, se sprožajo zemeljski plazovi, ki so v bližini Biasce od sveta odrezali dve dolini. Meteorna voda zaliva prostore, ponekod pa so neurja poškodovala tudi vodovodne cevi in prekinila dobavo pitne vode. Poplavljati so začele tudi nekatere reke. Reka Innje poplavila kamp, ob izlivu v Bodensko jezero pa je bregove prestopil Ren, ki bo najvišji vodostaj dosegel popoldne.

V Švici pričakujejo, da bo deževalo ves dan. Ponekod bo zapadlo več kot 100 milimetrov dežja.

Dež povzroča težave tudi v severni Italiji. Pokrajino Ligurija so intenzivne padavine zajele že v nedeljo zvečer. Največ dežja je padlo v zaledju Genove, kjer so v zadnjih 24 urah namerili kot 200 milimetrov padavin.

V Genovi in okolici je voda zalivala prostore in podhode. Gasilci, ki so po celotni pokrajini posredovali 200-krat, so morali reševati tudi nekaj ljudi, ki so v poplavljenih podvozih ostali ujeti v avtomobilih, piše portal Rai News.

Zaradi nalivov je bilo zaprtih več postaj podzemne železnice, poročali so tudi o izpadih oskrbe z električno energijo. Moten je bil tudi železniški promet na progi med Genovo in Torinom, kjer se je ustavilo več vlakov. O poplavljenih ulicah so poročali tudi iz mesta Rapallo, kjer je po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa padlo 65 milimetrov dežja.

Deževje sedaj povzroča težave v Trentu in Zgornjem Poadižju ter drugod po severu Italije. Bregove je prestopilo več hudournikov, sprožilo pa se je tudi nekaj zemeljskih plazov. Neurja z nalivi, ki so prizadela tudi zahod Slovenije, so pustošila tudi po Trstu, kjer je poplavilo več ulic in trgov.

Deževje se pomika proti vzhodu države, zato so vremenska opozorila izdali tudi v drugih pokrajinah. V Lombardiji so za najbolj severne predele izdali rdeče opozorilo, medtem ko oranžno opozorilo velja v Liguriji, Piemontu, Bolzanu, Toskani, Benečiji in nam bližnji Furlaniji – Julijski krajini.

Opozorila pred obilnejšimi padavinami in neurji tudi v Avstriji

V Avstriji so zaradi prihajajoče vremenske fronte iz Italije izdali opozorila za več delov države, saj obstaja nevarnost plazov in poplav. Največ padavin pričakujejo predvsem na zahodu in jugu države, kjer bi lahko nevšečnosti povzročale tudi nevihte.

Obilnejše padavine danes napovedujejo predvsem za dežele Predarlska, Tirolska, Solnograška in Koroška, kjer ponekod že dežuje. Meteorološki urad GeoSphere Austria svari pred možnostjo plazov in poplav.

Na Tirolskem neurje že povzroča težave. Zaradi zemeljskega plazu so morali zapreti železniško povezavo z Brennerjem na meji z Italijo, ki bo zaprta predvidoma do večera. V dolini Ötztal je potok že prestopil bregove zaradi česar je zaprta tamkajšnja regionalna cesta. Pričakujejo, da bodo kmalu začeli poplavljati tudi nekateri drugi potoki in hudourniki.

Glede na napovedi bo dež v večjem delu države vztrajal do torka. Padlo pa bi lahko od 60 do 100 milimetrov padavin, ponekod tudi od 150 do 200 milimetrov, predvsem na osrednjem delu Alp. Na avstrijskem Štajerskem in Gradiščanskem pričakujejo občasne močne nalive in nevihte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!