Namesto po asfaltu se po madridskih ulicah širi vonj po mangu. Zakaj?

Svet 24. Maj 202420:43 0 komentarjev
asfaltiranje
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V teh dneh po španskih ulicah hrumijo stroji, s katerimi asfaltirajo madridske ulice. Namesto značilnega vonja po na novo položenem asfaltu pa je zadišalo po mangu. Zakaj?

Madridske oblasti, ki načrtujejo asfaltiranje in prenovo več sto ulic, so želele prikriti neprijeten vonj po svežem asfaltu in drugih zoprnih vonjavah, zato so asfaltu primešale aromo manga. Na prvi pogled se zamisel morda zdi mikavna, vendar pa se je izkazalo, da domačini nad njo niso navdušeni. Močan vonj aromatiziranega asfalta jih je zmedel in vznejevoljil, poroča spletni portal Euronews.

“Zaradi močnega vonja manga se mi vrti. Živim v prvem nadstropju in moral sem zapreti vsa okna, da ni smrdelo v notranjost,” je za špansko lokalno televizijo TeleMadrid povedal eden od manj hvaležnih prebivalcev. Neka druga gospa je dejala, da je bil vonj tako močan, da je postala omotična, zato je morala zapreti vsa okna.

Plaz negativnih komentarjev se je vsul tudi na družbenih omrežjih. Lokalci so se med drugim spraševali, zakaj mestni svet ni raje posadil pravih sadnih dreves, ki pomagajo blažiti visoke temperature. V zadnjih dveh letih so namreč madridske oblasti posekale skoraj 9.000 dreves.

Na kritike se je odzval tamkajšnji župan José Luis Martínez-Almeida. Dejal je, da so v zadnjih dveh letih v Madridu posadili več kot 5.000 dreves. Španski časnik The Local medtem poroča, da so 90 odstotkov teh dreves posadili v okrožjih na severnem obrobju mesta, torej zelo neenakomerno. Za prenovo glavnega madridskega trga Puerta de Sol, po drugi strani, so porabili veliko cementa, o novih drevesih pa ni bilo ne duha ne sluha, je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!