Obstreljevanje v Lugansku zahtevalo smrtne žrtve, napadi tudi na jugu Rusije

Svet 31. Maj 202310:49 > 16:19 12 komentarjev
Obstreljevanje v Lugansku
REUTERS/Alexander Ermochenko

Ukrajinsko obstreljevanje Luganska je zahtevalo smrtne žrtve. Iz Rusije poročajo tudi o napadih na rafineriji v regiji Krasnodar na jugu Rusije. Zaradi vse pogostejših napadov in zračnih obstreljevanj bodo iz ruske obmejne regije Belgorod evakuirali več sto otrok, so napovedale lokalne oblasti.

V ukrajinskem obstreljevanju okupirane regije Lugansk je bilo ubitih najmanj pet ljudi, še 19 ljudi je ranjenih, so sporočile tamkajšnje oblasti, ki jih je postavila ruska stran. Kot so sporočili, je v napadu na vas Karpati, 35 kilometrov zahodno od regionalne prestolnice, ukrajinska vojska s štirimi raketami poškodovala perutninsko farmo in začasno bivališče za delavce.

Regija Lugansk je skoraj v celoti pod nadzorom ruskih sil in je ena od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Moskva enostransko priključila septembra lani.

Iz ruske regije Krasnodar, ki leži vzhodno od polotoka Krim, pa lokalne oblasti poročajo o napadu na rafinerijo nafte. Po navedbah guvernerja Venjamina Kondratjeva je bila rafinerija tarča napada z dronom, pri čemer je izbruhnil požar, ki pa je bil medtem že pogašen. Nekateri ruski mediji poročajo, da je ponoči bil izveden napad še na eno tamkajšnjo rafinerijo, a menda tam ni zagorelo.

Ruske oblasti zaenkrat za napad niso neposredno obtožile Kijeva, kot to storijo po navadi. Ukrajina uradno ne priznava, da stoji za relativno pogostimi napadi znotraj mednarodno priznanih meja Rusije.

Prav zaradi vse pogostejših napadov in zračnih obstreljevanj bodo iz ruske obmejne regije Belgorod evakuirali več sto otrok.”Začenjamo evakuacijo otrok iz okrožij Šebekino in Grajvoron,” je na Telegramu sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. Dodal je, da bodo prvih 300 otrok odpeljali proti notranjosti Rusije v mesto Voronež, ki je od ukrajinske meje oddaljeno približno 250 kilometrov.

Gladkov je dejal še, da se razmere slabšajo predvsem v vasi Šebekino, ki jo je okrog 3. ure ponoči po lokalnem času zadela raketa. Objavil je več fotografij posledic zračnega napada in dodal, da smrtnih žrtev ni bilo, štiri osebe pa so bile ranjene.

Raketa v ruski vasi Šebekino
Vyacheslav Gladkov via Telegram/REUTERS

Uničena še zadnja ukrajinska bojna ladja

Rusija je zatrdila, da je uničila zadnjo večjo vojaško ladjo ukrajinskih oboroženih sil, ki naj bi bila zasidrana v pristaniškem mestu Odesa. Ladjo Jurij Olefirenko naj bi v ponedeljek z “zelo natančnim napadom” na pomorski privez uničile ruske zračne sile. Ukrajinske pomorske sile teh navedb še niso komentirale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ladja Jurij Olefirenko je sicer srednje velika desantna ladja, ki se med drugim uporablja tudi pri izkrcanju vojakov in vozil na kopnem. Sprva se je imenovala Kirovograd, leta 2016 pa so jo preimenovali v čast ukrajinskemu vojaku, ki je bil leta 2015 ubit v bližini Mariupolja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je junija lani odlikoval posadko te ladje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje