Kosovo še vsaj 48 ur ne bo izrekalo kazni voznikom, ki nimajo ustreznih tablic

Svet 22. Nov 202207:12 > 14:15 0 komentarjev
Jarinje
Ognen Teofilovski/REUTERS

Priština je na pobudo ZDA za 48 ur preložila predvideni začetek kaznovanja voznikov, ki nimajo ustreznih registrskih tablic. Pogovori Srbije in Kosova v ponedeljek znova niso obrodili sadov, kar naj bi pomenilo, da bi kosovska policija voznikom, ki ne bodo imeli ustreznih registrskih tablic, danes lahko začela zaračunavati kazni. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v ponedeljek zvečer posvaril, da je treba po neuspehu pogovorov nujno preprečiti eskalacijo. O vsebini ponedeljkovih pogovorov v Bruslju je srbski predsednik Aleksandar Vučić seznanil tudi ameriškega veleposlanika v Beogradu Christopherja Hilla.

Kosovski premier Albin Kurtin je sprejel predlog ZDA in za 48 ur odložil uresničevanje sklepa kosovske vlade o registrskih tablicah, ki bi sicer začel veljati danes. Preložitev začetka veljavnosti ukrepa je zahteval ameriški veleposlanik v Prištini Jeff Hovenier, da bi ZDA in Evropska unija s Prištino in Beogradom v tem času našli odgovor na rešitev krize.

“Zahvaljujem se ambasadorju Hovenierju za njegovo predanost in angažiranost. Sprejemam njegovo zahtevo po 48-urni odložitvi izrekanja kazni za nezakonite ‘KM’ (in druge) tablice. Veselim se sodelovanja z ZDA in EU pri iskanju rešitve v naslednjih dveh dnevih,” je danes ponoči na Twitterju zapisal Kurti.

Potem ko večurni pogovori v Bruslju v ponedeljek niso prinesli dogovora Beograda in Prištine o rešitvi krize zaradi registrskih tablic na Kosovu, je najprej kazalo, da bi lahko kosovska policija voznikom, ki ne bodo imeli ustreznih registrskih tablic, danes začela izrekati denarne kazni.

Za neuspeh osemurnih ponedeljkovih pogovorov je njihov gostitelj, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell okrivil oba voditelja, tako srbskega predsednika Aleksandra Vučića kot kosovskega premierja Albina Kurtija. Še posebej kritičen je bilo do Prištine, saj je ta zavrnila kompromis, ki ga je predlagala EU, medtem ko ga je Beograd sprejel. Predlog je od Prištine zahteval, da ne kaznuje voznikov s srbskimi registrskimi tablicami, od Beograda pa, da ne izdaja novih statusno nevtralnih tablic z oznako KM. Če bi se strani k temu zavezali, bi po mnenju Borrella pridobili čas za iskanje trajne rešitve spora glede registrskih tablic ter dogovora v okviru normalizacije odnosov, ki ostaja ključni cilj.

Vučić je po vrnitvi v Beograd napovedal, da se bo ponoči sestal s predstavniki kosovskih Srbov, ki so v začetku meseca odstopili iz kosovskih institucij. Pozval naj bi jih, da pri organizaciji protestov ne smejo biti nasilni. Albanski mediji so medtem po navedbah srbske televizije RTS neuradno poročali, da naj bi Priština enotam kosovske posebne policije naročila, da se pripravijo na napotitev na sever Kosova.

EULEX, Kosovo
Pripadniki misije EULEX (Laura Hasani/REUTERS)

Rada Trajković, predsednica nevladne organizacije Evropsko gibanje Srbov na Kosovu, je v oddaji za srbsko televizijo N1 povedala, da je pred Srbi na severu Kosova negotova prihodnost, da ne vedo, kaj se bo z njimi dogajalo. “Tisti, ki so ustvarili to situacijo, da smo zaradi tablic prišli v ta položaj, niso imeli ne strategije ne načrta – to je razvidno iz razvoja dogodkov,” je dejala po navedbah N1.

Odzvali so se tudi v ZDA in Natu

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v ponedeljek zvečer posvaril, da je treba po neuspehu pogovorov nujno preprečiti eskalacijo, in zatrdil, da Natova misija na Kosovu (Kfor) budno spremlja razmere. “Zdaj je čas za odgovornost in pragmatične rešitve,” je dodal.

Oglasili pa so se tudi v ZDA. ZDA so razočarane, ker se voditelji Kosova in Srbije z visokim predstavnikom EU Josephom Borrellom niso uspeli dogovoriti o rešitvi trenutne krize na Kosovu, je v ponedeljek sporočil tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Ned Price. “Predsednika kosovske vlade Albina Kurtija pozivamo, naj sodeluje z visokim predstavnikom EU Borrellom in posebnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, da bi dosegli pravičen kompromis. Tako predsednik vlade Kurti kot predsednik Srbije Aleksandar Vučić bosta morala popustiti, da ne bi ogrozili težko pridobljenega miru v že tako krhki regiji,” je sporočil Price.

Vučić je z vsebino pogovorov v Bruslju seznanil ameriškega veleposlanika v Beogradu

Potem ko je Priština pristala na predlog ZDA in za 48 ur preložila za danes predvideni začetek izrekanja glob za lastnike vozil s srbskimi registrskimi oznakami, se je z ameriškim veleposlanikom v Beogradu Christopherjem Hillom sestal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Seznanil ga je s ponedeljkovimi pogovori v Bruslju..

Vučić je po pogovoru s Hillom sporočil, da ga je seznanil s ponedeljkovimi pogovori v Bruslju, na katerih Evropska unija na nujnih pogovorih z njim in kosovskim premierjem Albinom Kurtijem ni uspela doseči rešitve za sedanjo krizo na Kosovu zaradi zamenjave srbskih registrskih tablic s kosovskimi, ker je Kurti zavrnil predlog EU.

Vučić je izrazil zaskrbljenost za varnost Srbov na Kosovu v luči sedanjega razvoja dogodkov. Zahvalil se je ZDA za angažma pri umiritvi napetosti ter ponovil zavezanost Srbije dialogu in mirnemu reševanju odprtih vprašanj, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Potreben konstruktiven pristop k dialogu

Hill je po pogovoru dejal, da so ZDA in EU usklajene glede Kosova in da Washington podpira napore EU za rešitev kosovskega vprašanja. Izpostavil je pomen konstruktivnega pristopa v dialogu pod okriljem EU in ocenil, da se tako Beograd kot Priština zavedata, da je treba doseči rešitev, poroča srbska televizija RTS na svoji spletni strani.

Izrazil je pričakovanje, da se bosta tako Srbija kot Kosovo pri tem konstruktivno angažirala. Kurti je namreč za 48 ur preložil začetek izrekanja glob, potem ko je od njega to zahteval ameriški veleposlanik v Prištini Jeff Hovenier, da bi ZDA in EU s Prištino in Beogradom v tem času našle odgovor na rešitev krize.

Na severu Kosova danes mirno

Na večinsko srbskem severu Kosova, kjer živi okoli 50.000 Srbov, je sicer danes mirno. Po poročanju dopisnika francoske tiskovne agencije AFP je na ulicah videti pripadnike mednarodnih sil Kfor in misije EU Eulex, a jih ni nič več kot minule dni.

Iz Severne Mitrovice pa so srbski mediji poročali, da je bil ponoči sežgan avtomobil z registracijo srbskega mesta Kragujevac.

Predsednik glavne stranke kosovskih Srbov Srbske liste Goran Rakić je po vrnitvi iz Beograda, kjer se je v ponedeljek zvečer pogovarjal z Vučićem, danes na novinarski konferenci zagotovil, da si želijo samo mir in da zahtevajo vzpostavitev Skupnosti srbskih občin na Kosovu ter uresničitev doseženih sporazumov v okviru normalizacije odnosov med Beogradom in Prištino. Napovedal je mirne proteste v kosovskih institucijah. Kdaj bodo, ni povedal. Vučić se je sicer s kosovskimi Srbi sestal, da bi jih seznanil s pogovori v Bruslju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!