Napeto dogajanje na poletu proti Sydneyju: letalo zašlo v močno turbulenco

Svet 04. Jul 202312:16 > 18:03
poškodbe po turbulenci
RainbowAussie/Reddit

Letalo družbe Hawaiian Airlines je že drugič v nekaj mesecih zašla v hudo turbulenco. Decembra je bilo poškodovanih 36 ljudi, tokrat pa sedem.

Letalo družbe Hawaiian Airlines, ki je letelo med havajskim Honolulujem in avstralskim Sydneyjem, je v petek zašlo v hudo turbulenco. V incidentu je bilo poškodovanih sedem potnikov in članov posadke, poroča CNN.

Kot so pojasnili predstavniki letalske družbe, je huda turbulenca letalo s 163 potniki in 12 člani posadke na letu HA451 zajela pet ur po vzletu, torej približno na polovici poti. Kot so pojasnili, so vse poškodovane oskrbeli ter jih v Sydneyju nemudoma predali zdravstvenemu osebju. Trije poškodovani so bili takoj po pregledu odpuščeni v domačo oskrbo, štirje od njih, med njimi en potnik in trije člani posadke, pa so ostali na opazovanju. Zvezna uprava za letalstvo medtem dogodek še preučuje.

Po nesreči je eden izmed potnikov na platformi Reddit delil tudi fotografije poškodb notranjosti letala. Kot je opisal, naj bi poškodbe povzročili potniki, ki jih je turbulenca vrgla s sedežev. Po besedah potnika naj bi letalo zašlo v zračno luknjo, ki je povzročila nenaden padec letala za približno 1.000 metrov s hitrostjo približno 950 kilometrov na uro. Pri trditvah o hitrosti in globini padca letala se je oprl na podatke o letu, ki jih lahko potniki na ekranih znotraj letala spremljajo med poletom.

“Da prihajamo v turbulenco, smo bili s strani osebja obveščeni po zvočniku. Še preden so bila do konca pojasnjena varnostna navodila, kaj moramo potniki storiti, je začelo letalo padati s hitrostjo 950 kilometrov na uro. Pilot je kontrolo nad letalom vzpostavil po nekaj sekundah,” je na platformi med drugim pojasnil potnik in dodal, da se nepripeti potniki niti niso imeli časa pripeti.

V zadnjih mesecih več podobnih nesreč, ena se je končala tragično

To je sicer že druga podobna nesreča letala iste letalske družbe v zadnjih mesecih. Decembra lani je huda turbulenca zajela že njihovo letalo na poti iz ameriškega mesta Arizona do Honoluluja. V takratni nesreči je bilo poškodovanih 36 ljudi, 20 od njih so morali prepeljati v bolnišnico.

V zadnjih mesecih je bilo sicer več poročil o nevarnih turbulencah. Marca se je ena od teh končala tudi tragično, ko je na zasebnem letalu umrl nekdanji uradnik Bele hiše. Le nekaj dni po tem tragičnem primeru je moralo zaradi hude turbulence, ki je zajela komercialno potniško letalo, pomoč v bolnišnici poiskati sedem ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.