Napeto na severu Kosova: shod skrajnih desničarjev in bodeča žica

Svet 18. Dec 202217:25 4 komentarji
Kosovo
N1

Na srbski strani mejnega prehoda Jarinje, ki vodi na Kosovo, je danes potekal shod skrajnih desničarjev. Nekaj deset metrov pred mejo jih je ustavil kordon srbske policije. Pripadniki mirovnih sil pod vodstvom zveze Nato na Kosovu (Kfor) pa so na kosovski strani prehoda postavili bodečo žico.

Protestniki so po poročanju medijev pripadniki Narodne patrulje pod vodstvom Damjana Kneževića in gibanja Ljubezen, vera, upanje Nemanje Šarovića, ki naj bi bila povezana s skrajno desno skupino Rusov in rusko paravojaško organizacijo Wagner.

Shod je potekal pod sloganom Nikoli meja, Kosmet je Srbija, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Protestniki so pred policijskim kordonom pred mejnim prehodom peli nacionalistične pesmi in vzklikali parole o Kosovu in Srbiji.

V nekem trenutku so uspeli prebiti policijski kordon in se približati mejnemu prehodu, kjer jih je pričakal drugi policijski kordon.

Po poročanju N1 Beograd se je na shodu zbralo okoli sto ljudi, po okoli treh urah pa so se umaknili z mejnega prehoda.

Na drugi strani mejnega prehoda so pripadniki Kforja na dveh lokacijah postavili bodečo žico.

Kosovo
N1
Kosovo
N1

Na severu Kosova se napetosti zaostrujejo, odkar so srbski predstavniki zaradi zahteve Prištine po preregistraciji vozil v začetku novembra izstopili iz kosovskih inštitucij. Razmere so se dodatno zaostrile od 10. decembra, ko so kosovski Srbi postavili barikade na več cestah po aretaciji bivšega srbskega policista Dejana Pantića.

Priština je posledično s sklicevanjem na vse slabše varnostne razmere in nezadostno varovanje zaradi odhoda srbskih policistov na sever države napotila okoli 300 svojih policistov. Beograd pa je v odgovor sporočil, da bo na Kfor naslovil zahtevo za napotitev svoje vojske na sever Kosova. Poveljnik mirovnih sil pod vodstvom zveze Nato na Kosovu (Kfor), generalmajor Angelo Michele Ristuccia, je v petek zatrdil, da ima dovolj vojakov in zmogljivosti za zagotavljanje varnosti na Kosovu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje