Erdogan le ne bo izgnal več diplomatov Zahodnih držav

Svet 25. Okt 202114:08 > 20:35 0 komentarjev
Recep Tayyip Erdogan
Murat Cetinmuhurdar/REUTERS

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan le ne bo izgnal veleposlanikov Nemčije in devetih drugih držav. Zadržan odziv Nemčije in drugih držav je označil za omilitev stališč ter izrazil upanje, da bodo veleposlaniki v prihodnje previdnejši.

Po oceni Recepa Tayyipa Erdogana so z zadržanim odzivom veleposlaniki spremenili svoje stališče glede obrekovanja turškega pravosodja in države. Prepričan je tudi, da bodo v prihodnje previdnejši, je dejal po zasedanju vlade. Zagotovil je še, da v državi ni dobrodošel nihče, ki ne spoštuje neodvisnosti Turčije, ne glede na njegov status.

Erdogan si je glede izgona veleposlanikov premislil, potem ko so ZDA in več drugih vpletenih držav objavile tvit, v katerem so izrazile spoštovanje konvencije Združenih narodov, ki od diplomatov zahteva, da se ne vmešavajo v notranje zadeve države gostiteljice.

vrh nata, erdogan
Patrick Semansky/REUTERS

Razlog za napetosti: poziv k izpustitvi Osmana Kavale

Spomnimo, turško zunanje ministrstvo je veleposlanike ZDA, Nemčije, Kanade, Danske, Finske, Francije, Nizozemske, Nove Zelandije, Norveške in Švedske v torek poklicalo na pogovor, Erdoğan pa je konec tedna sporočil, da je ukazal, naj se jih razglasi za nezaželene osebe. Ta ukrep je sledil pismu, ki so ga veleposlaniki objavili prejšnji ponedeljek in v katerem so pozvali k izpustitvi filantropa aktivista Osmana Kavale. Ta je namreč v zaporu brez obsodbe od leta 2017 – kljub odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice iz decembra 2019, da je za zapahi zgolj zato, da se ga utiša, in da bi ga morale turške oblasti izpustiti.

Svet Evrope je nedavno posvaril Turčijo, da bo proti njej sprožil disciplinski postopek, če Kavala ne bo izpuščen do naslednjega zasedanja organizacije, ki bo med 30. novembrom in 2. decembrom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!