Napredek v lovu na pobeglega zapornika: na ulici naj bi ga videl prodajalec

Svet 08. Sep 202318:07 0 komentarjev
Policija v Londonu išče pobeglega zapornika
PROFIMEDIA

Lov na pobeglega zapornika Daniela Abeda Khalifeja, ki je v zaporu v Londonu čakal na sojenje, se nadaljuje. V medijih je zaokrožilo pričanje prodajalca, ki trdi da je ubežnika videl le nekaj kilometrov stran od zapora, kjer ga je čakal avtomobil. Načelnik londonske metropolitanske policije pravi, da je bil pobeg očitno načrtovan, ob tem pa špekulira tudi o morebitni pomoči sojetnikov ali zaporniškega osebja.

Policija v Londonu že tretji dan išče nekdanjega vojaka Daniela Abeda Khalifeja, ki je v sredo pobegnil iz zapora, kjer je čakal na začetek sojenja. Osumljen je pridobivanja informacij o pripadnikih oboroženih sil v korist terorizma ter lažnega bombnega preplaha. Po do zdaj znanih informacijah je poslopje zapora zapustil med delom v kuhinji in se nato odpeljal na podvozju tovornjaka, ki je v zapor dostavljal hrano.

Kljub obsežni akciji policija do zdaj pomembnejših informacij o ubežniku ni prejela. Danes pa je neimenovani prodajalec ene izmed londonskih trgovin medijem dejal, da je nekaj kilometrov stran od zapora videl visokega, suhega fanta s temnimi lasmi, ki je pritekel in skočil v črn avtomobil, ki je nato odpeljal. Policija zdaj išče omenjenega prodajalca, ki bi ji lahko s svojim videnjem pomagal pri lovu, piše Sky News.

Policija se v iskalni akciji osredotoča predvsem na London z okolico, saj naj bi imel ubežnik veze predvsem tam. Kot piše BBC, so policisti danes intenzivneje prečesavali predvsem Richmond park, pri čemer jim je pomagal tudi helikopter.

Na Otoku medtem potekajo razprave o varnosti v zaporih. Načelnik londonske metropolitanske policije Mark Rowley je ocenil, da je bil pobeg očitno načrtovan. Ob tem pa je po pisanju BBC omenil tudi možnost, da je Khalifeju pri pobegu pomagal nekdo iz zaporniških ali pazniških vrst.

Razplamtela se je tudi debata, zakaj izurjen vojak, ki je osumljen tako resnih kaznivih dejanj, na sojenje ni čakal v zaporu z najvišjo stopnjo varovanja. Navkljub dejstvu, da je bila izbira zapora za nekdanjega vojaka glede na očitana kazniva dejanja izvedena po prepisih, je vse več prepričanj, da bi ga morali premestiti v zapor z najstrožjim varovanjem.

Khalife je osumljen terorističnih dejanj, ki naj bi jih storil v času službovanja v britanski vojski. Avgusta 2021 naj bi iz kadrovskega sistema ministrstva za obrambo pridobil osebne podatke o vojakih, ki bi lahko koristili terorističnim organizacijam. Poleg tega naj bi januarja letos v vojaškem kompleksu v Staffordu, kjer je bil kot pripadnik britanske vojske nastanjen tudi sam, nastavljal lažne eksplozivne naprave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!