Narasla Drava na Hrvaškem poplavila nekaj hiš, Osijek naj ne bi bil ogrožen

Svet 11. Avg 202313:24 0 komentarjev
Poplavljena Drava na Hrvaškem
Jezero Šoderica ob reki Dravi na Hrvaškem. Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/BOBO

Drava, ki je pred nekaj dnevi dosegla rekordni vodostaj tudi na Hrvaškem, že ves teden ogroža območja na severu. Najbolj kritično je tokrat v osiješko-baranjski županiji, natančneje v Donjem Mihovcu in Podravski Moslavini, kjer je reka že poplavila nekaj počitniških hiš, kmetijskih zemljišč in ribiški dom. Osijek, proti kateremu se reka pomika, naj ne bi bil ogrožen.

Za Donji Miholjac zaradi visokega vodostaja Drave velja izredno stanje, v Podravski Moslavini pa izredni ukrepi za preprečevanje poplav, so danes sporočili iz glavnega štaba hrvaške civilne zaščite.

Na poplavni val se pripravljajo tudi v Osijeku, čeprav ta po zagotovilih pristojnih služb naj ne bi bil ogrožen. Pristojne službe pričakujejo, da bo Drava danes prestopila le levi breg ob sprehajališču med enim od mostov in živalskim vrtom.

“Za takšne vodostaje Drave je to normalno in pričakovano,” je dejal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite in namestnik župana Osijeka Dragan Vulin. Dodal je, da bodo območje ob sprehajališču ogradili, takoj ko bo reka prestopila breg. V mestu Osijek po njegovih zagotovilih ne pričakujejo drugih težav. Prav tako niso ogrožene živali v živalskem vrtu.

Vodostaji Drave se v zgornjem toku medtem še vedno znižujejo. Reka se umika tudi z območja jezera Šoderica pri Koprivnici, ki ga je v prvi polovici tedna popolnoma preplavila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!