Nasa: do konca stoletja gladina morja v Trstu morda višja za 67 centimetrov

Svet 12. Avg 202119:02 0 komentarjev
Trst
N1

Kako zelo bo v prihodnjih desetletjih narasla gladina morja, je odvisno od tega, kako uspešni bomo pri zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Nasa je razvila orodje, ki prikazuje dvig gladine morja po svetu v različnih scenarijih podnebnih sprememb.

V ponedeljek, ko je Medvladni panel ZN za podnebne spremembe predstavil najnovejše poročilo o scenarijih podnebnih sprememb, je ameriška vladna vesoljska agencija (Nasa) ustvarila interaktivni zemljevid, ki prikazuje dvig morske gladine v svetu v prihodnjih desetletjih.

Čeprav bi človeštvu uspelo doseči zastavljeni cilj – tj. da se povprečna globalna temperatura ne poviša za več kot poldrugo stopinjo v primerjavi s predindustrijsko dobo –  bo gladina morja v prihodnje še vedno naraščala.

Nasin interaktivni zemljevid si lahko ogledate TUKAJ

Zemljevid, ki ga je razvila Nasa, prikazuje višanje gladine morja glede na različne scenarije podnebnih sprememb – torej glede na to, kako učinkovito bomo zamejili izpuste toplogrednih plinov.

V najbolj optimističnem scenariju, po katerem se povprečna globalna temperatura zviša “le” za približno 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo (ta scenarij predvideva, da do leta 2050 dosežemo ogljično nevtralnost), bi se vodna gladina v Trstu zvišala za 31 centimetrov. Medtem pa bi se, če človeštvo ne bo implementiralo nobenega ukrepa in bodo razvoj še naprej poganjala fosilna goriva, gladina morja v Trstu povišala za 67 centimetrov.

Trst
N1

Do leta 2050 gladina morja višja vsaj za 15 centimetrov

“Cilj je bil predstaviti podatke poročila v obliki, ki zlahka vizualno prikaže morebitne prihodnje scenarije,” je za Independent povedal Ben Hamlington, Nasin znanstvenik. Bob Kopp, vodilni avtor poročila in direktor Inštituta za znanost o Zemlji, oceanu in atmosferi na Univerzi Rutgers, je dejal, da se bo morska gladina do sredine tega stoletja zvišala od 15 do 30 centimetrov, ne glede na to, kako uspešni bomo pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov.

Ekstremni dvig morske gladine, ki se je prej dogajal na vsakih sto let, bi se lahko ponovil do leta 2100. Vendar Kopp meni, da je nanj še vedno mogoče vplivati. “Po letu 2050 je projekcija morske gladine večinoma odvisna od današnjih odločitev,” je dejal.

Gladina morja se od leta 1900 dviguje hitreje, kot se je v kateremkoli stoletju v zadnjih 3000 letih. V povprečju se je v zadnjih stotih letih morska gladina dvigovala za približno štiri milimetre na leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!