Nasilje v ekvadorskih zaporih letos terjalo 200 smrti

Svet 30. Sep 202110:31 0 komentarjev
Ekvadorski zapor Litoral v Guayaquilu
REUTERS/Vicente Gaibor del Pino

V zaporu v ekvadorskem mestu Guayaquil so v torek izbruhnili spopadi med zaporniki iz različnih mamilarskih tolp, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 116 ljudi, skoraj 80 ljudi je bilo ranjenih. Letos je v spopadih med mamilarskimi tolpami v ekvadorskih zaporih umrlo skoraj 200 zapornikov. Varovanje zapora v Guayaquilu je prevzela tudi vojska.

V ekvadorskem mestu Guayaquil so v torek izbruhnili zaporniški spopadi med zaprtimi iz različnih mamilarskih tolp, v katerih je umrlo najmanj 116 ljudi, skoraj 80 jih je bilo ranjenih. Zaradi podobnih spopadov je v ekvadorskih zaporih letos umrlo skoraj 200 zapornikov.

Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso, ki je v sredo zvečer na novinarski konferenci sporočil zadnjo bilanco spopadov, jih je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP označil za “nesrečen dogodek”. Varovanje enega izmed najbolj prenapolnjenih in z osebjem podhranjenih zaporov Litoral v največjem ekvadorskem mestu Guayaquil je medtem prevzela tudi vojska.

Zapori hudo prenatrpani

Ekvador ima okoli 60 zaporov, v katerih je prostora za 29.000 zapornikov, zaprtih pa jih je 39.000. Soočajo se tudi s pomanjkanjem osebja.

Ekvadorsko pristaniško mesto Guayaquil je glavno središče za tihotapljenje južnoameriškega kokaina proti severu, predvsem v ZDA.

Pretekli teden je policija v enem od tamkajšnjih zaporov zasegla dve pištoli, revolver, 500 kosov streliva, ročno granato, več nožev in doma izdelan eksploziv. Pred dvema tednoma pa so zapor številka 4, ki je prav tako v Guayaquilu, napadli z droni. Po navedbah vodstva zapora je bil napad, ki sicer ni zahteval žrtev, del “vojne med mednarodnimi karteli”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!