Našli dolgo izgubljen intervju, v katerem je Banksy potrdil svoje resnično ime

Kultura 21. Nov 202313:44 0 komentarjev
banksy, razstava del
Foto: PROFIMEDIA/IMAGO

BBC je našel izgubljen posnetek intervjuja z Banksyjem, v katerem skrivnostni umetnik razkrije svoje krstno ime.

Na posnetku iz leta 2003 je novinar Nigel Wrench umetnika vprašal, ali mu je ime Robert Banks. Umetnik pa je odgovoril: “Ime mi je Robbie.”

Identiteta umetnika, ki se predstavlja kot Banksy, ni bila še nikoli razkrita. Na spletu pa so se pojavila ugibanja, da bi mu bilo lahko ime Robin, Robert ali Robbie.

Vendar so podkasti The Banksy Story (Banksyjeva zgodba), ki jih pripravlja BBC, dali oboževalcem možnost, da so slišali umetnikov glas. Ob najdbi posnetka, na katerem razkrije ime, pa so posneli dodatno epizodo podkasta.

V njej je Banksy svoj pristop k umetnosti – hitro ustvarjanje grafitov med tem, ko se poskuša skriti – primerjal s kuhanjem v mikrovalovni pečici. “Hočem, da je hitro končano in da jo prekrije prah,” je dejal bristolski umetnik.

banksy, razstava del
Foto: PROFIMEDIA/IMAGO

Wrench, nekdanji dopisnik za umetnost, se je z Banksyjem pogovarjal ob odprtju razstave Turf War 2003 v vzhodnem Londonu. Različico posnetka so predvajali julija istega leta, vendar niso uporabili vsega gradiva, piše BBC.

Ko pa je BBC začel snemati podkast The Banksy Story, je to spodbudilo Wrencha, da je v svoji hiši poiskal celoten posnetek intervjuja.

banksy, razstava del
Foto: PROFIMEDIA/IMAGO

V še nikoli slišanem delu intervjuja je Banksy branil grafite, ki so pogosto dojeti kot vandalizem. “Tukaj nisem, da bi se opravičil,” je rekel.

Primerjal jih je tudi z nedeljskim kosilom. “Moja mama je vsako nedeljo pekla pečenko. In vsako nedeljo je rekla, da traja ure, da jo narediš, in minute, da jo poješ,” je rekel. “Danes pa je obroke iz mikrovalovne pečice. Zdi se veliko bolj srečna. Podobno se lotevam umetnosti,” je rekel.

Na vprašanje, ali so grafiti vandalizem in nezakoniti, je ljudem svetoval: “Pojdite ven! Praznujte stvari! Zabavajte se!” Dodal je, da lahko vsakdo prebarva delo. “Lahko ga spremenijo. Lahko se ga znebijo,” je dejal za BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!