Nato po vstopu Švedske in Finske ne načrtuje novih vojaških baz

Svet 05. Jul 202220:46 1 komentar
Nato
Pascal Rossignol/REUTERS

Zveza Nato na ozemlje Švedske in Finske, ko bosta zaključili postopek včlanitve, trenutno ne načrtuje pošiljanja vojaških enot, v obeh državah pa ne namerava imeti svojih oporišč, je danes dejal namestnik generalnega sekretarja Nata Mircea Geoana. Kot razlog je izpostavil visoko stopnjo vojaške in strateške zrelosti držav.

“Ne načrtujemo dodatne prisotnosti v nobeni od držav, saj imata dovolj močne nacionalne sile. Sposobni sta se braniti sami,” je v telefonskem pogovoru dejal Geoana. Ob tem je potrdil, da Nato na Švedskem in Finskem ne namerava imeti svojih oporišč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko se je danes pričel pristopni postopek za Švedsko in Finsko, morajo parlamenti vseh 30 držav članic zveze Nato ratificirati članstvo obeh držav v zavezništvu. Čeprav je bil s Turčijo sklenjen načelni dogovor o odpravi njenih nasprotovanj, povezanih s politiko nordijskih držav do kurdskih borcev, je še vedno nekoliko negotovo, ali bo Ankara hitro ratificirala sporazum.

“Upamo, da se bo postopek hitro končal,” je dejal Geoana in dodal, da je veliko držav že zagnalo postopke za ratifikacijo. Podobno je danes dejal tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je povedal, da računa na zaveznike, da bodo zagotovili hiter in nemoten postopek ratifikacije.

Pozdravil podporo članic Ukrajini

Geoana je pozdravil tudi podporo članic Nata Ukrajini, ki se brani pred rusko invazijo, vendar je priznal zaskrbljenost glede tega, kako dolgo bo mogoče vzdrževati pretok orožja in streliva. Čeprav izmenjava informacij o ukrajinskih potrebah deluje zelo dobro, obstaja tudi problem rezerv v zavezniških državah, je opozoril.

Vojaške zaloge v evropskih državah so omejene, saj mnoge od njih nimajo industrijskih zmogljivosti, da bi lahko hitro in dolgoročno povečale proizvodnjo orožja. Toda proizvajalci si prizadevajo za povečanje zmogljivosti, kar zaenkrat deluje zelo dobro, je dejal Geoana. Hkrati je poudaril, da so zahodni voditelji večkrat izrazili odločenost, da bodo Ukrajino neomajno podpirali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.