Natove vojaške vaje jedrskega odvračanja potekajo tudi nad Hrvaško in Italijo

Svet 17. Okt 202311:14 2 komentarja
Natove vojaške vaje
Foto: PROFIMEDIA

Letne vojaške vaje jedrskega odvračanja, ki jih je začela zveza Nato, bodo letos potekale tudi v zračnem prostoru Hrvaške in Italije. Šef Nata Jens Stoltenberg je ob tem dejal, da je vojna v Ukrajini opomnik na pomembno vlogo jedrskega orožja za odvračanje, poudaril pa je, da gre za rutinske vaje.

Letalske sile zveze Nato so začele redne letne vojaške vaje jedrskega odvračanja, ki letos potekajo v zračnem prostoru Hrvaške, Italije in Sredozemlja, so v ponedeljek potrdili iz zveze za nemško tiskovno agencijo dpa. Vaje pod imenom Steadfast noon bodo trajale do 26. oktobra. V njih bo sodelovalo 60 letal iz 13 članic zavezništva, tudi Nemčije.

Med letali, ki bodo sodelovala v vajah, so vojaška sodobna bojna letala ter opazovalna letala, tankerji in bombniki dolgega dometa B-52.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je prejšnji teden dejal, da je ruska vojna proti Ukrajini opomnik na pomembno vlogo jedrskega orožja za odvračanje. Poudaril je, da gre za rutinske vaje, ki pa bodo pomagale zagotoviti verodostojnost, učinkovitost in varnost jedrskega odvračanja, je še poročal dpa. Nato ni objavil nobenih podrobnosti o vajah in scenariju, po katerem se bodo odvijale.

Vojaški strokovnjaki menijo, da na vajah, ki se redno odvijajo oktobra, med drugim vadijo, kako varno prenesti ameriško jedrsko orožje iz podzemnih skladišč in ga namestiti na bojna letala. Med samimi poleti naj orožja ne bi prenašali.

Po neuradnih podatkih je ameriško jedrsko orožje shranjeno v severni Italiji, Belgiji, Turčiji, na Nizozemskem in v Nemčiji. Tako imenovana Natova delitev jedrskega orožja namreč predvideva, da ga lahko v nujnih primerih odvrže tudi letalo partnerske države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje