Navalni Zahod poziva, naj ukrepa zoper korupcijo

Svet 20. Avg 202119:53 0 komentarjev
Aleksej Navalni
Shamil Zhumatov/REUTERS

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je v pismu iz zapora Zahod pozval, naj boj proti svetovni korupciji uvrsti med prednostne naloge, češ da prav korupcija stoji za glavnimi svetovnimi krizami. Poziv je vključil v prispevek, ki ga ob prvi obletnici napada nanj objavilo več zahodnih časnikov.

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni, ki je svojo politično kariero zgradil na razkrivanju korupcije v Rusiji, je zapisal, da vprašanje korupcije že dolgo ni več le problem avtoritarnih držav in da je zdaj eden glavnih vzrokov za globalne izzive, s katerimi se sooča Zahod. Zahodne države je pozval, naj avtoritarne voditelje na mednarodnih srečanjih na korupcijo opomnijo kljub temu, da je to “zelo nerodno”. Opozoril je, da zahodni finančni sistemi olajšujejo korupcijo v avtoritarnih režimih.

Navalni obtožen novih zločinov

Nanizal je več korakov za boj proti proti korupciji, med njimi tudi oblikovanje posebne kategorije držav, ki spodbujajo korupcijo, kar bi po njegovem mnenju olajšalo sprejemanje ukrepov proti njimi. Navalni, velik nasprotnik Putina, je bil 20. avgusta lani na poti z letalom v Rusiji, ko se je začel slabo počutiti in je potreboval pomoč v bolnišnici. Kasneje se je izkazalo, da je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok, ta napad pa naj bi po njegovih ocenah ukazal Kremelj. Tam sicer vsakršno vpletenost zanikajo.

Navalni je zdravstveno pomoč nato poiskal v Berlinu, ko pa se je 17. januarja letos vrnil v Rusijo, so ga na podlagi starih obtožb aretirali in nato obsodili na zaporno kazen v kazenski koloniji. Preiskovalni odbor, je Navalnega prejšnji teden obtožil novih zločinov. Če bo spoznan za krivega tudi novih obtožb, mu grozijo dodatna tri leta za zapahi, iz zapora pa bi lahko odšel šele po letu 2024, ko so v Rusiji predvidene predsedniške volitve.

Ob obletnici napada sta Velika Britanija in ZDA uvedli nove sankcije proti več ruskim državljanom. Vsi so zaposleni pri ruski obveščevalni službi FSB, očitajo pa jim načrtovanje in izvedbo napada na Navalnega. V okviru sankcij jim bodo zamrznili sredstva in prepovedali potovanje. Britanski zunanji minister Dominic Raab je danes dejal, da želijo s sankcijami poslati jasno sporočilo, da kakršnakoli uporaba kemičnih orožij s strani Rusije krši mednarodno pravo. “Pozivamo Rusijo, naj razkrije svojo celotno zalogo novičoka,” je dodal.

Velika Britanija je že lani oktobra zaradi zastrupitve uvedla sankcije proti šestim osebam in eni pravni osebi. ZDA pa so uvedle sankcije v marcu. ZDA so danes ločeno uvedle še sankcije proti dvema ruskima državljanoma in plovilu zaradi njihove vpletenosti v plinovod Severni tok 2. ZDA so namreč že dlje kritične do plinovoda med Rusijo in Nemčijo. Nemška in ameriška vlada sta sicer prejšnji mesec dosegli dogovor glede plina in podpori Ukrajini, ki bi lahko zaradi Severnega toka 2 imela večjo izgubo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!