Nekdanjega češkega premierja Babiša tik pred volitvami oprostili goljufije

Svet 09. Jan 202311:29 2 komentarja
Andrej Babiš
Profimedia

Sodišče v Pragi je nekdanjega češkega premierja Andreja Babiša oprostilo vpletenosti v dvomilijonsko goljufijo pri pridobivanju subvencije. Babiš je sredstva od Evropske unije prejel za svoj zdraviliški kompleks. Do izreka sodbe je prišlo le štiri dni pred predsedniškimi volitvami, na katerih je glavni favorit prav nekdanji premier.

Milijarder in nekdanji češki premier Andrej Babiš je bil danes oproščen vpletenosti v dva milijona evrov vredno goljufijo pri pridobivanju subvencij Evropske unije. “Dejanje, opisano v obtožnici, ni kaznivo dejanje,” je po izreku sodbe dejal sodnik Jan Sott in dodal, da je bila vpletenosti v afero oproščena tudi Jana Nagyova, nekdanja Babiševa svetovalka.

Sojenje v primeru goljufije pri pridobivanju subvencij EU za podjetje Štorkljino gnezdo, Babiševo wellness naselje kakih 50 kilometrov južno od Prage, se je pričelo septembra lani. Njegovo gradnjo je eden najbogatejših Čehov leta 2007 financiral tudi z evropskimi sredstvi, in sicer v višini 50 milijonov čeških kron, kar je približno dva milijona evrov.

Babiš, ki je bil takrat na čelu holdinga Agrofert, je kompleks Štorkljino gnezdo izločil iz svojega holdinga, da bi bil upravičen do evropskih sredstev namenjenih izključno majhnim in srednje velikim podjetjem.

Sojenje je večkrat označil za politični pregon pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami, na katerih sicer velja za glavnega favorita. Glede na zadnjo javnomnenjsko anketo bi Babiš namreč v prvem krogu lahko prejel dobrih 30 odstotkov glasov.

Prvi krog predsedniških volitev bo na Češkem potekal v petek in soboto. Če nobeden od kandidatov ne bo prejel več kot 50 odstotkov glasov, bo dva tedna pozneje sledil še drugi krog.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje