Nekdanjega predsednika ZDA Trumpa zaslišali pod prisego

Svet 20. Okt 202207:24 1 komentar
Donald Trump
Kate Munsch/REUTERS

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v sredo odvetnikom pisateljice in novinarke E. Jean Carroll, ki ga toži zaradi obrekovanja, podal izjavo pod prisego. Carroll ga toži zaradi obrekovanja, ker je na položaju predsednika zanikal, da jo je posilil, in jo ozmerjal z lažnivko. Kmalu ga bo tožila še zaradi posilstva na državnem sodišču New Yorka.

Dokler je bil Donald Trump na položaju predsednika, tožba ni mogla naprej, sedaj pa ni več predsednik in zvezni sodnik Lewis Kaplan je pretekli teden odločil, da je zavlačevanja dovolj in da mora Trump podati izjavo pod prisego.

Kaj točno je Trump na svojem posestvu Mar a Lago povedal odvetnikom tožnice, ni znano, so pa pravni analitiki ugibali, da se bo verjetno skliceval na peti amandma k ustavi, ki ščiti pred samoobtožbo. Na ta amandma se po navadi sklicujejo kriminalci, kar je Trump pred leti sam izjavil.

Trump je sicer pred dnevi obtožbe E. Jean Carroll znova označil za laži, kar mu utegne škoditi. Doslej so ga namreč njegovi odvetniki branili s tem, da je obtožbe javno zanikal, ko je bil na položaju predsednika in kot tak zaščiten pred civilnimi tožbami. Po uradni dolžnosti ga je moralo zagovarjati celo pravosodno ministrstvo.

V objavi na svojem družbenem mediju je Trump pred dnevi zapisal, da gre za prevaro in laž. “Čeprav tega ne bi smel povedati, bom. Ta ženska sploh ni moj tip,” je o 78-letni Carroll zapisal Trump in ponovil, da celo sama nima pojma, na kateri dan, teden, mesec, leto in celo desetletje naj bi se ta tako imenovani dogodek zgodil.

Carroll sicer trdi, da jo je Trump posilil v garderobi trgovine Bergdorf & Goodman na 5. aveniji na Manhattnu čez cesto od Trumpovega stolpa. To naj bi se zgodilo v 90. letih prejšnjega stoletja, tožnica se ne spomni natančnega datuma, je pa obdržala obleko, na kateri naj bi bili sledovi Trumpove DNK. Sodišče vzorca DNK od njega še ni zahtevalo.

Doslej se je izkazalo, da je lagal o tem, da tožnice nikoli še sploh ni srečal, saj ima Carroll njuno skupno fotografijo z ene od zabav. Sojenje se bo začelo predvidoma 6. februarja na zveznem sodišču v New Yorku. Še pred tem bo Carroll vložila tožbo proti Trumpu zaradi posilstva, kar ji omogoča spremenjeni newyorški zakon, ki je za spolne zločine odpravil zastaralni rok.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje