Nekdanji britanski premier Johnson: Putin mi je zagrozil z raketnim napadom

Svet 30. Jan 202308:33 > 11:45
Boris Johnson
PROFIMEDIA

Nekdanji britanski premier Boris Johnson trdi, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin pred začetkom invazije na Ukrajino grozil z raketnim napadom. V Kremlju pravijo, da njegove besede ne držijo.

Nekdanji britanski premier Boris Johnson je v dokumentarcu britanske televizije BBC razkril podrobnosti pogovora z Vladimirjem Putinom, ki sta ga imela tik pred ruskim napadom na Ukrajino. Dokumentarni film Putin proti Zahodu (Putin vs the West), ki ga bo BBC premierno predvajal danes zvečer, razkriva Putinove stike s svetovnimi voditelji pred začetkom vojne v Ukrajini.

Johnson je v dokumentarcu med drugim razkril, da mu je ruski predsednik Putin v tistem času zagrozil z raketnim napadom.

Grožnja naj bi se zgodila, ko je Johnson med telefonskim pogovorom v začetku februarja 2022 Putina posvaril, da bi ruski napad na Ukrajino pomenil popolno katastrofo, ki bi prinesla tudi sankcije Zahoda ter okrepitev Natovih vojaških sil na mejah z Rusijo.

“V nekem trenutku mi je rekel nekaj v smislu: ‘Boris, nočem ti nič hudega, toda z raketo bi to opravil v zgolj eni minuti’,” v dokumentarcu pripoveduje Johnson. Putin naj bi te besede izrekel v zanj značilnem sproščenem tonu, a s kančkom zadržanosti. “Menim, da je bila to le igra in me je le skušal pripraviti do pogajanj,” je dodal Johnson. Po njegovih besedah je bil telefonski pogovor zelo nenavaden, nekako “domač”, zato težko preceni, ali je bila Putinova grožnja resnična ali ne.

A glede na prejšnje ruske napade na Združeno kraljestvo – nazadnje v Salisburyju leta 2018 – bi bilo treba vsako grožnjo ruskega voditelja, ne glede na lahkotnost izrečenih besed, jemati resno, so zapisali pri BBC.

Johnson je Putina želel odvrniti od napada na Ukrajino tudi z zagotovilom, da se ta v bližnji prihodnosti ne bo pridružila zvezi Nato.

Na Johnsonove izjave so se že odzvali v Kremlju, kjer so obtožbe označili za laž. “To, kar je dejal gospod Johnson, ni res. Natančneje, to je laž. (…) Nobenih raketnih groženj ni bilo,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Po telefonskem pogovoru britanski obrambni minister obiskal Rusijo

Devet dni po omenjenem telefonskem pogovoru, 11. februarja 2022, je takratni britanski obrambni minister Ben Wallace odletel v Moskvo, kjer se je srečal z ruskim kolegom Sergejem Šojgujem. BBC v dokumentarnem filmu razkriva, da je Wallace Moskvo zapustil z zagotovili ruske strani, da napada na Ukrajino ne bo, vendar naj bi obe strani vedeli, da gre za laž.

Wallace je dejal, da je šlo za nekakšno rusko demonstracijo moči in ustrahovanja v smislu “Lažemo vam in še vam bomo, kljub temu da se zavedamo, da veste, da vam lažemo,” je ruska “zagotovila” ponazoril Wallace. Dodal je, da je precej hladna in neposredna laž zgolj potrdila njegovo prepričanje, da bo Rusija napadla Ukrajino. Wallace je še povedal, da mu je, ko je zapuščal sestanek, načelnik ruskega generalštaba general Valerij Gerasimov dejal, da Rusi ne bodo nikoli več ponižani.

Johnson Zelenskemu ponudil, da ga odpelje na varno

Manj kot dva tedna po obisku britanskega obrambnega ministra v Moskvi je Rusija napadla Ukrajino. Še istega večera je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poklical Johnsona. “Zelenski je bil zelo zelo miren kljub obsežnim napadom ruskih sil,” se v dokumentarcu spominja Johnson.

Dejal je, da je Zelenskemu ponudil, da ga lahko pomaga spraviti nekam “na varno”. “Vendar moje ponudbe ni sprejel. Junaško je ostal v Ukrajini,” je še dejal Johnson v BBC-jevem dokumentarcu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.