Nekdanji predsednik Južne Afrike mora nazaj v zapor

Svet 15. Dec 202117:46 0 komentarjev
Jacob Zuma
Rogan Ward/REUTERS

Južnoafriško višje sodišče je danes za nekdanjega predsednika Jacoba Zumo odredilo vrnitev v zapor. S tem je razveljavilo pogojni izpust, ki mu je bil zaradi zdravstvenih razlogov odobren septembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodnik višjega sodišča Eliasa Matojaneja je razsodil, da je odločitev o izpustitvi Zume na pogojni izpust zaradi zdravstvenih razlogov “nezakonita in razveljavljena”.

Zumovi odvetniki so sicer v nekaj urah po sodniški odločitvi vložili pritožbo. Dokler ta ne bo obravnavana, se Zuma ne bo vrnil v zapor.

Njegovi odvetniki so v svoji vlogi navedli, da odločitev sodišča predstavlja “okrutno in ponižujočo kazen brez ustreznega upoštevanja bolnikovega zdravstvenega varstva, dostojanstva in drugih človekovih pravic”.

Njegovo zaprtje sprožilo nasilne proteste

79-letni Zuma je bil julija letos zaradi nespoštovanja sodišča obsojen na 15 mesecev zapora, ker se ni odzval na sodni poziv za pričanje pred preiskovalno komisijo, ki je vzela pod drobnogled domnevno razširjeno korupcijo v času njegovega vodenja države v letih 2009-2018.

Njegovo zaprtje je sprožilo nasilne proteste in ropanje v njegovi domači provinci KwaZulu-Natal, ki se je julija razširilo na finančno središče Johannesburg in terjalo več kot 350 življenj. To je bilo najsmrtonosnejše nasilje v Južni Afriki od konca apartheida leta 1994.

Vpleten tudi v afero o korupciji

Oblasti so nato septembra nekdanjemu predsedniku odobrile pogojni izpust zaradi zdravstvenih razlogov, a teh niso razkrile. Medtem ko je bil v zaporu, so ga odpeljali v bolnišnico na operacijo za zdravljenje nerazkrite bolezni.

Zuma je sicer vpleten tudi v dolgotrajno sojenje o korupciji v zvezi z nakupom orožja leta 1999 od petih evropskih podjetij. Zuma, ki je bil takrat podpredsednik države, je obtožen prejemanja podkupnine s strani francoskega podjetja Thalesa in se sooča s 16 točkami obtožnice, ki ga med drugim bremeni goljufije, podkupovanja in izsiljevanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!