Fides: Zdravniki plebiscitarno za izstop iz plačnega sistema

Slovenija 15. Dec 202114:39 > 15:22 4 komentarji
Fides, zdravniška zbornica, zdravnišok društvo
Srdjan Živulović/BOBO

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides bo prihodnji torek odločal o nadaljnjih korakih glede zahtev za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, so sporočili s Fidesa. Zdravniki pozivajo k stopnjevanju stavkovnih aktivnosti, so dodali.

Vodstvo zdravniškega sindikata Fides je na spletni strani objavil sporočilo, da se zdravnice in zdravniki soglasno zavzemajo za izstop zdravnikov iz sistema plač v javnem sektorju. Takšno sporočilo so dali zdravniki in zdravnice na zborih, ki potekajo po državi, so pojasnili v sindikatu.

V torek o stopnjevanju sindikalnih aktivnosti

“Odziv kolegov in kolegic na vseh nivojih, od primarnega do terciarnega, od specializantov do specialistov, višjih specialistov in vodij oddelkov, je po celotni državi presenetljiv, praktično plebiscitaren,” so zapisali, “Kolegice in kolegi poudarjajo razočaranje in nezadovoljstvo, vztrajajo pri zahtevi za izstop zdravnikov iz sistema plač v javnem sektorju in ureditvi delovnih pogojev z lastno kolektivno pogodbo ter pozivajo FIDES k stopnjevanju sindikalnih aktivnosti.” Po naših informacijah se za to zavzemajo predvsem mladi zdravniki.

Prihodnji torek bo glavni odbor Fides v razširjeni sestavi odločal o nadaljnjih korakih, so zaključili.

Covid oddelek
Matej Povše/UKC LJ

Za dvig najvišjih plač

Fides je z ministrstvom za zdravje med majem in novembrom usklajeval zakon o plačah v zdravstvu, ki naj bi prinesel izstop zdravstvenih delavcev iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Vendar minister za zdravje Janez Poklukar ne želi priznati, da osnutek tega zakona obstaja, hkrati pa trdi, da lahko zdravniki izstopijo samo, če bo doseženo široko družbeno soglasje. Državni sekretar Robert Cugelj, ki se je v imenu ministrstva pogajal z zdravniki, pa po naših neuradnih podatkih odhaja z ministrstva. Vlada po neuradnih podatkih zdravnikom ponuja dvig plač za nekaj plačnih razredov, vendar predstavniki zdravnikov vztrajajo pri izstopu iz plačnega sistema.

Če bi do izstopa prišlo, bi Fides po naših informacijah zahteval, da se v kolektivni pogodbi plače zdravnikov določijo v razmerju do poprečnih plač v državi. Njihov predlog bi zvišal predvsem osnovne plače najbolje plačanim zdravnikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje