Nekdanji premier Federacije BiH Fadil Novalić mora v zapor

Svet 20. Mar 202415:28 0 komentarjev
Fadil Novalić
Foto: F. Z./N1

Sodišče Bosne in Hercegovine je zavrnilo vse pritožbe in ugovore nekdanjega predsednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića na obsodbo zaradi zlorabe položaja. Nekdanjega premierja entitete so tudi obvestili, da se na prestajanje štiriletne zaporne kazni mora zglasiti do konca tedna, so danes potrdili na sedežu sodišča BiH v Sarajevu.

Sodišče BiH je konec januarja pravnomočno obsodilo nekdanjega premierja Federacije BiH Fadila Novalića na štiri leta zapora zaradi zlorabe položaja pri nakupu 100 medicinskih ventilatorjev iz Kitajske. Vrednost spornega nakupa je bila okoli 10,5 milijona konvertibilnih mark oz. 5,3 milijona evrov.

Novalić je kot kader največje bošnjaške stranke v BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), osem let vodil vlado entitete, vse do padca SDA z oblasti leta 2023. Od tedaj do pravnomočne obsodbe je bil poslanec v parlamentu entitete. Kazen bo prestajal v strogo varovanem zaporu v Vojkovićih pri Sarajevu.

Poleg Novalića je sodišče obsodilo tudi nekdanjega direktorja federalne uprave civilne zaščite Fahrudina Solaka in Fikreta Hodžića, direktorja kmetijskega podjetja F.H. Srebrna malina, ki je uvozilo ventilatorje. Solaku je dosodilo šest let zapora, Hodžiću pa pet.

Sodišče je vse obtožene spoznalo za krive kaznivega dejanja zlorabe položaja, oprostilo pa jih je obtožb za pranje denarja in prejemanje podkupnine. Solaka je obsodilo tudi za ponarejanje dokumentov.

Afera z ventilatorji je izbruhnila maja 2020, ko so izvedenci v BiH ugotovili, da 100 ventilatorjev in zaščitna oprema iz Kitajske, ki jih je Federacija BiH kupila zaradi pandemije covida-19, ne izpolnjuje tehničnih pogojev za uporabo v bolnišnicah. Več ventilatorjev, ki so jih preizkusno namestili v bolnišnicah, se je izkazalo za neuporabne, ker niso zagotavljali potrebnega odmerka kisika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!