Nekdanji premier Johnson želi, da bi njegov oče prejel plemiški naziv

Svet 06. Mar 202321:36 0 komentarjev
Boris in Stanley Johnson pred volitvami leta 2019
Boris in Stanley Johnson pred volitvami leta 2019 (Vir: PROFIMEDIA)

Vsi odhajajoči britanski premierji imajo možnost, da kralju ali kraljici predlagajo nekaj oseb, ki bi si zaslužile plemiški naziv. S svojo izbiro je razburil nekdanji premier Boris Johnson, ki je za naslov predlagal kar svojega očeta Stanleyja Johnsona. Pri predlogu je poleg sorodstvene vezi problematičen tudi sloves Stanleyja Johnsona, ki se sooča z dvema obtožbama o spolnem nadlegovanju ten nasilju nad bivšo ženo - Borisovo materjo.

Nekdanji predsednik vlade Združenega kraljestva Boris Johnson je svojega očeta Stanleyja predlagal za plemiški naziv, so danes poročali britanski mediji. Laburistična opozicija je njegovo potezo označila za “nezaslišano”. Stanley Johnson se med drugim sooča tudi z obtožbami o spolnem nadlegovanju in nasilju nad bivšo ženo.

Johnson, nekdanji premier in vodja britanske konservativne stranke, ki je položaj zapustil lani septembra, je kot vsak odhajajoči britanski premier dobil možnost, da zaprosi monarha, da podeli različne plemiške nazive poljubnemu številu oseb po lastni izbiri.

Johnson je za plemiški naziv med drugim predlagal svojega očeta Stanleyja, ob tem pa predlagal tudi nominacije več političnih zaveznikov za članstvo v lordski zbornici, kamor je leta 2020 že imenoval svojega mlajšega brata, poroča britanski časnik Times.

“Zamisel, da Boris Johnson predlaga svojega očeta za plemiški naziv, je treba samo izreči naglas, da se zavemo, kako absurdna je,” je za radio LBC dejal vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer. “Mislim, da se bo tudi britanski javnosti to zdelo popolnoma nezaslišano,” je dodal Starmer in ob tem postavil vprašanje, kaj je Stanley Johnson storil, da bi si zaslužil plemiški naziv.

Johnsonov seznam po navedbah francoske tiskovne agencije AFP predstavlja “politični glavobol” za trenutnega premierja Rishija Sunaka, ki se bo moral odločiti, ali bo potrdil sporne odločitve svojega predhodnika, če želi ohraniti Johnsonove zveste privržence na svoji strani. Urad predsednika vlade namreč preverja “poštenost in korektnost” tovrstnih predlogov.

Stanley Johnson bi bil sicer kontroverzna izbira tudi zaradi dveh obtožb o spolnem nadlegovanju in o nasilju nad njegovo nekdanjo ženo – Borisovo materjo. Johnson starejši je vse obtožbe zanikal.

Stanley Johnson, med drugim tudi nekdanji poslanec Evropskega parlamenta, je na referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU leta 2016, ko je njegov sin vodil kampanjo za izstop, glasoval za obstanek v uniji. Po referendumu pa je vse bolj izražal podporo brexitu in bil obtožen hinavščine, potem ko si je lani zagotovil francosko državljanstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!