Nekdanji Trumpov odvetnik priznal: Naročeno mi je bilo, da napihnem premoženje

Svet 25. Okt 202308:34 1 komentar
Michael Cohen
Foto: Brendan McDermid/REUTERS

Nekdanji odvetnik Donalda Trumpa je na sodišču priznal, da mu je bilo naročeno, da napihne vrednost premoženja Trumpovega podjetja. Tako bi prišel do ugodnejših posojil. Nekdanji ameriški predsednik ga je označil za lažnivca.

Bivši odvetnik Donalda Trumpa, Michael Cohen je v torek na sojenju nekdanjemu predsedniku ZDA zaradi poslovnih prevar v New Yorku povedal, da mu je nekdanji šef redno naročal, naj napihne vrednost njegovega premoženja. Trumpova odvetnica ga je medtem večkrat označila za lažnivca.

Na klopi za priče je Cohen tožilcem pravosodne ministrice New Yorka Letitie James, ki civilno preganja Trumpa zaradi poslovnih prevar, pod prisego povedal, da mu je Trump večkrat naročil, naj prikaže večjo vrednost premoženja od dejanske, in sicer za potrebe ugodnejših posojil ali nižjih zavarovalnih premij do številke, ki se mu je zdela ustrezna.

Za Trumpa sta to počela skupaj z nekdanjim glavnim računovodjem Trumpove organizacije Alanom Weisselbergom, je dejal.

“Donald Trump me je zadolžil, da povečam skupno premoženje na podlagi zneska, ki ga je izbral samovoljno. Moja naloga je bila, da skupaj z Allenom Weisselbergom, izvedeva obratni inženiring različnih razredov sredstev ter povečanje teh sredstev, da bi dosegla znesek, ki ga je izbral Trump,” je med drugim dejal Cohen.

Gre le še za višino kazni

Newyorški sodnik Arthur Engoron je sicer že razsodil, da je Trump skupaj s svojim podjetjem zagrešil poslovne prevare, na sodnem procesu pa gre sedaj le že za višino kazni. James zahteva 250 milijonov dolarjev in prepoved poslovanja v New Yorku. Trump se skuša braniti s trditvijo, da so imela finančna poročila vedno drobni tisk, v katerem je pisalo, da se nanje ni zanesti in naj stranka sama preveri dejstva.

Ameriški komentatorji so pričanje Cohena, ki je pornografski igralki Stormy Daniels plačal za molk o spolnem razmerju s Trumpom, prikazovali kot dolgo pričakovano soočenje dveh nekdanjih tesnih zaveznikov, ki sta se nazadnje videla pred petimi leti. Vmes sta se razšla, saj je moral Cohen zaradi plačila Danielsovi in drugih kaznivih dejanj v zapor, pred tem pa se je iz zaveznika prelevil v ostrega Trumpovega kritika.

Trump med zaslišanjem tiho

Trump, ki mu je sodnik Engoron prepovedal dajanje žaljivih izjav, je bil med zasliševanjem Cohena tiho, kasneje pa je pred novinarji dejal, da je Cohen dokazani lažnivec in osramočeni kaznjenec brez kredibilnosti. Cohen medtem meni, da ga je Trump pustil na cedilu tako kot vse, ko mu več niso koristili.

Trumpovi odvetniki so skušali nekoliko zavleči sojenje, ker je bil član tožilske ekipe okužen z novim koronavirusom. Trump, ki je še kot predsednik ZDA vodil aktivno kampanjo proti zdravstvenim ukrepom lastne vlade glede covida-19, je novinarjem pred sodiščem povedal, da je sramota, da so mu ogrožali zdravje. Niti in niti njegovi odvetniki na sojenju niso nosili maske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje