Nekdanji ukrajinski predsednik za N1: Bolje, da smo v temi, kot da smo sužnji

Svet 31. Okt 202218:03
Petro Porošenko
N1

Nekdanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko je za N1 spregovoril o zadnjih napadih na prestolnico Kijev, zaradi katerih je brez elektrike ostal večji del mesta. Tudi drugi deli Ukrajine so se ponovno znašli pod raketnimi napadi. Porošenko je povedal, da so Ukrajinci nezlomljivi, zahodne zaveznike pa je pozval, naj še naprej pomagajo njegovi državi, ki jo je 24. februarja letos napadla Rusija.

Rusija je danes zjutraj, ko mineva že 250 dni od začetka ruske invazije na Ukrajino, znova raketirala cilje po državi. Eksplozije je bilo slišati tudi v ukrajinski prestolnici Kijev, mnogi Ukrajinci pa so po napadih ostali brez elektrike in pitne vode. Po podatkih ukrajinske vojske je ruska stran s severnega dela Kaspijskega morja in regije Rostov izstrelila več kot 50 raket, pri čemer naj bi jih 44 sestrelili; Rusija je nasprotno sporočila, da so vse rakete zadele svoje cilje.

”Putin bi se moral kmalu znajti za zapahi”

Petro Porošenko, ki je položaj ukrajinskega predsednika zasedal od leta 2014 do leta 2019, je za N1 Hrvaška povedal, da je Ukrajina že osem let pod ruskim napadom in da za vrnitev v evropsko družino plačuje visoko ceno.

“Na 250 dan ruske invazije je Ukrajino zbudil zvok več kot 50 raket in izstrelkov, ki so zadeli kritično infrastrukturo in civilne objekte,” je v pogovoru za N1 razmere predstavil Porošenko. Poudaril je, da je kar 60 odstotkov prestolnice Kijev ostalo brez električne energije, večji del mesta pa tudi brez vode. “Ljudje v Evropi imajo ta privilegij, da zjutraj spijejo kavo z rogljičkom, ukrajinski otroci in družine pa se morajo zaradi nevarnosti, da jih ne bi ubil ‘ruski manijak’, skrivati v temnih prostorih in stanovanjih brez vode,” je povedal Porošenko in dodal, da se Ukrajina ne boji izsiljevanja ruskega predsednika Vladimirja Putina. 

Vladimir Putin
Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

“Ko Putin izsiljuje Evropo in svet, se mi izsiljevanja ne bojimo. Izsiljuje cene hrane, blokira pretok plina in nafte v Evropi, grozi z jedrskim orožjem, napada jedrsko elektrarno v Zaporožju,” je povedal Porošenko, ki je ob tem ruskega predsednika označil za ‘norega manijaka’. “Spomnite se, ko je Putin začel svoj mandat leta 2000. Napadel je civilni objekt, pobil na stotine Rusov, samo zato, da bi si utrdil položaj. To je dokaz, da je Putin že 22 let nori manijak,” je pripomnil.

Nekdanji ukrajinski predsednik je v nadaljevanju dejal, da je ukrajinski narod nezlomljiv in da bi morali napad na Ukrajino obsoditi. “Sklicali bomo izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN) in Putin bi se moral v kratkem pojaviti za zapahi haaškega mednarodnega sodišča,” je dodal.

Ruska stran je sicer začela z vse bolj srditimi napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zato obstaja nevarnost, da je pred Ukrajinci težka in mrzla zima. “Uničenih je bilo več kot 35 odstotkov energetske infrastrukture,” je za N1 pojasnil Porošenko in dodal, da so presenetili svet, ker je Putin problem energije in hrane spremenil v orožje.

“Ukrajina je pripravljena. V teh razmerah nobena država v Evropi ne bi mogla preživeti, a nam je uspelo, saj so za nas svoboda, demokracija in vrnitev v evropsko družino bolj pomembne od pomanjkanja elektrike. Bolje biti v temi, kot biti suženj. To je le še en dokaz, da je Ukrajina najbolj optimistična evropska država,” se je izrazil nekdanji ukrajinski predsednik.

Doneck
Doneck (Zohra Bensemra/REUTERS)

Dodal je še, da ruska agresija ne more obstati in da Ukrajina računa na pomoč zahodnih zaveznikov. Kot je še navedel, je zdaj najbolj pomembno to, da imajo generatorje in transformatorje za energetsko infrastrukturo. “Na infrastrukturo so izstrelili veliko število raket, potrebujemo veliko število rezervnih delov. Zahvaljujemo se vam za orožje, zdaj pa potrebujemo energetsko pomoč,” je pozval Porošenko.

Ob tem je še povedal, da obe ameriški politični opciji – tako demokrati kot republikanci – podpirata Ukrajino v tej vojni. “Vsi vedno, da Ukrajina sedaj odloča o prihodnosti sveta. Zato je naš boj proti ruskemu agresorju pomemben tako za Evropo kot ZDA, ne glede na to, kdo je oblasti,” je spomnil.

Nekdanji ukrajinski predsednik je tudi komentiral, kako bi se lahko vojna končala. “Težko je najti kompromis. Putin nas želi pobiti. Edini način, da vojno ustavimo in se začnemo pogajati, je, da Rusija odide z našega ozemlja. Instrument za končanje vojne je deputinizacija sveta, Evrope, vključno s proruskimi strankami, novinarji, nevladnimi organizacijami, saj želi vse uporabiti za napad na demokracijo. Kar Ukrajina zdaj potrebuje, je mir skozi zmago,” je za N1 še povedal Porošenko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.