Nemčija naj bi podpirala embargo EU na rusko nafto

Svet 01. Maj. 202213:07
Delite:
Tanker
Foto: Vassilis Triandafyllou/File Photo/REUTERS

Nemčija naj bi bila po novem pripravljena podpreti prepoved uvoza ruske nafte v EU. Pogovori o tej sankciji v Bruslju še potekajo.

Nemčija naj bi bila po novem pripravljena podpreti prepoved uvoza ruske nafte v EU. Berlin se je namreč v najnovejših pogajanjih o šestem paketu sankcij proti Rusiji jasno izrekel za uvedbo tovrstnega embarga, navedbe virov v Bruslju navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Evropska unija je že uvedla prepoved uvoza ruskega premoga, a dobavo nafte in plina je težje nadomestiti in zato pogovori o sankcijah v tej smeri še vedno potekajo.

Razlog za spremembo stališča Nemčije naj bi bili zadnji uspehi pri iskanju nadomestnih virov nafte. Gospodarski minister Robert Habeck je tako denimo minuli torek naznanil, da jim je uspelo odvisnost Nemčije od ruske nafte s 35 odstotkov pred začetkom vojne v Ukrajini v roku osmih tednov zmanjšati na 12 odstotkov.

Odločitev za embargo znotraj EU s tem postaja veliko bolj verjetna, čeprav naj bi glede na informacije dpa temu koraku še vedno nasprotovale Madžarska, Avstrija, Slovaška, Španija, Italija in Grčija.

Nekatere med njimi, kot sta Slovaška in Madžarska, naj bi bile proti hitri uvedbi prepovedi ruske nafte zlasti zaradi svoje velike odvisnosti od tega energenta. Države južne Evrope medtem najbolj skrbi pričakovano povišanje cen energentov za potrošnike po uvedbo embarga.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar