Nemčija ponovno na morju gradi vetrne turbine

Svet 21. Jan 202315:54 1 komentar
V Nemčiji gradijo vetrne turbine na morju
PROFIMEDIA

Nemčija je leta 2022 nadaljevala gradnjo vetrnih turbin na morju. Cilje za pridobivanje energije na morju pa je država lani povečala. Leto pred tem so namreč gradnjo začasno ustavili.

V Nemčiji so lani nadaljevali gradnjo vetrnih turbin na morju, potem ko so gradnjo leta 2021 začasno ustavili, je sporočila družba Deutsche Windguard. Lani je bilo na omrežje priključenih 38 novih vetrnih turbin z zmogljivostjo 342 megavatov. Ob koncu leta je delovalo 1.539 turbin s skupno zmogljivostjo 8,1 gigavata, je pokazala analiza družbe.

Leta 2021 je bilo v Nemčiji skupno 1.501 vetrnih turbin na morju s skupno zmogljivostjo okoli 7,8 gigavata, niso pa to leto na omrežje priključili nobene nove, ugotovitve analize povzema nemška tiskovna agencija dpa. Večina nemške vetrne energije na morju prihaja iz turbin v Severnem morju, in sicer v skupni zmogljivosti sedmih gigavatov. Večina vetrnih elektrarn je od obale oddaljena vsaj 40 kilometrov, navaja študija.

Povprečna zmogljivost vetrne turbine je konec leta 2022 znašala nekaj manj kot 5,3 megavata. Vendar po ugotovitvah stroke vetrne turbine postajajo vedno večje in posledično močnejše. Povprečna zmogljivost turbin, ki bodo postavljene leta 2025, naj bi presegla 11 megavatov, je navedeno v poročilu družbe Deutsche Windguard.

Nemčija je svoje cilje za pridobivanje energije na morju lani povečala. Po trenutnih načrtih nemške vlade naj bi do leta 2030 zmogljivost kapacitet na morju znašala vsaj 30 gigavatov, do leta 2035 vsaj 40 gigavatov, do leta 2045 pa vsaj 70 gigavatov.

V skladu z analizo bi lahko cilj širitve do leta 2030 dosegli s številnimi ponudbami, ki so že prisotne na trgu. Za dosego drugih dveh ciljev bo treba ponuditi nove pogodbe, še poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje