Nemiri se stopnjujejo tudi na območjih med Izraelom in Libanonom

Svet 28. Dec 202315:01 > 15:43 0 komentarjev
Libanon
Foto: PROFIMEDIA

Če bo šiitsko gibanje Hezbolah še nadalje izstreljevalo rakete na Izrael, bodo izraelske sile posredovale, je v sredo posvaril član izraelske vojne vlade Beni Ganc. Misija Združenih narodov v Libanonu medtem opozarja, da je bil na libanonski strani meje z Izraelom ranjen eden od njenih pripadnikov, in poziva oblasti k preiskavi incidenta.

Napetosti se po začetku napadov na Gazo stopnjujejo tudi na območjih med Izraelom in njeno severno sosedo, Libanonom, kjer je izmenjava ognja med izraelskimi silami in šiitskim oboroženim gibanjem Hezbolah vse pogostejša.

“Čas za diplomatsko rešitev se izteka. Če libanonska vlada ne bo preprečila obstreljevanja prebivalcev severnega dela Izraela in poskrbela za odmik gibanja Hezbolah od mejnih območij, bo to storila izraelska vojska,” je po poročanju britanskega BBC v sredo zvečer opozoril Beni Ganc. Pripravljenost na spopade na severu države je potrdil tudi načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi.

Hezbolah je v sredo proti izraelskemu ozemlju izstrelil največ raket od 8. oktobra, so sporočili viri iz varnostnih služb, medtem ko vse pogostejši incidenti in napadi na tem območju povzročajo skrbi, da bi se lahko konflikt iz Gaze razširil tudi drugod po regiji.

Na libanonski strani ubit pripadnik misije Združenih narodov

Na libanonski strani meje je bilo od oktobra ubitih več kot 100 ljudi, med katerimi so bili tudi civilisti, vključno s tremi novinarji. Na izraelski strani je v tem času umrlo najmanj trinajst ljudi – devet vojakov in štirje civilisti, še poroča BBC.

Poleg tega je v sredo zvečer na libanonskem ozemlju blizu meje z Izraelom prišlo do incidenta, ko je skupina mladeničev napadla patruljo mirovne misije Združenih narodov v Libanonu (Unifil). Eden od pripadnikov misije je bil ranjen, neznani napadalci pa so poškodovali tudi eno od njihovih vozil.

“Libanonske oblasti pozivamo, naj opravijo celovito preiskavo in vse storilce privedejo pred sodišče. Takšni napadi niso le obsojanja vredni, ampak pomenijo tudi kršitev libanonske zakonodaje in resolucije Varnostnega sveta ZN,” je danes sporočil Unifil.

Misija ZN v Libanonu v današnji izjavi navedla še, da je svoboda gibanja mirovnih sil na območju bistvenega pomena, saj si “prizadevajo za ponovno vzpostavitev varnosti in stabilnosti” ob libanonsko-izraelski meji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelske sile so danes v okviru racij v Ramali in drugih mestih na zasedenem Zahodnem bregu zasegle več milijonov izraelskih šeklov oziroma več kot dva milijona evrov. Ta denar je bil namreč po njihovih navedbah namenjen financiranju terorističnih dejavnosti. Racije so izvedli v menjalnicah, njihove lastnike pa aretirali, poroča britanski BBC. Palestinska tiskovna agencija Wafa je medtem poročala, da so izraelski vojaki aretirali več lastnikov menjalnic in zasegli denar iz njihovih sefov, ki so jih pred tem razstrelili.

“To je bila racija, kakršne v središču Ramale še nismo videli,” je povedal poročevalec Al Jazeere in dodal, da so se racije začele zgodaj zjutraj. Palestinska denarna uprava pa je sporočila, da so izraelske sile ob zori vdrle na sedeže šestih menjalnic pod njenim nadzorom na Zahodnem bregu. Po njeni oceni ta dejanja izraelskih sil kršijo vse mednarodne norme, zakone in sporazume, njihov cilj pa je spodkopati zaupanje v palestinsko bančništvo in bančni sektor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!